Noua tulpină mortală de mpox ar putea fi deja prezentă în Marea Britanie, avertizează experţi în sănătate, îngrijoraţi de o potenţială nouă pandemie

Noua tulpină mortală de mpox ar putea fi deja prezentă în Marea Britanie, avertizează experţi în sănătate, îngrijoraţi de o potenţială nouă pandemie

Experţii în sănătate îndeamnă populaţia expusă riscului de mpox să primească vaccinul sau să reducă numărul de parteneri sexuali pentru a reduce şansele de infectare cu virusul.

Experţii din domeniul sănătăţii din întreaga lume monitorizează îndeaproape noua epidemie de mpox cu o tulpină mai contagioasă şi mai mortală.

Mpox face parte din aceeaşi familie de virusuri ca şi variola. Boala, cunoscută anterior sub numele de „variola maimuţei" (monkeypox), este o infecţie virală care provoacă, în primă fază, simptome asemănătoare gripei, şi, deşi este de obicei uşoară, în unele cazuri rare, poate fi mortală.

Persoanele cu cazuri mai grave pot dezvolta leziuni caracteristice, dureroase şi purulente, pe faţă, mâini, piept şi organele genitale.

Anumite grupuri – inclusiv sugarii, persoanele cu un sistem imunitar foarte slăbit şi femeile însărcinate – sunt mai susceptibile de a avea infecţii mai grave, potrivit autorităţilor sanitare.

Infecţia se poate răspândi prin contact apropiat, cum ar fi atingerea, sărutul sau sexul, precum şi prin materiale contaminate, precum aşternuturi, haine şi ace, potrivit OMS.

Un specialist britanic în boli infecţioase a avertizat că este foarte probabil ca noua tulpină de mpox, mai mortală, să se afle deja în Regatul Unit şi să se răspândească rapid în alte ţări din Europa.

Profesorul Paul Hunter a declarat că mpox se poate răspândi foarte rapid între ţări, deoarece este o infecţie cu transmitere sexuală.

El a îndemnat persoanele cu risc să se vaccineze împotriva acestei boli sau să reducă numărul de parteneri sexuali pe care îi au.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat „o urgenţă de sănătate publică de interes internaţional" în legătură cu o epidemie a celei mai recente variante de mpox în mai multe ţări africane şi un caz în Suedia - primul caz confirmat în Europa.

La rândul său, Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC) a ridicat, vineri, nivelul de alertă de risc pentru mpox şi a cerut ţărilor să menţină un nivel ridicat de conştientizare în rândul călătorilor care provin din zonele afectate.

Dr. Hunter, profesor de medicină la Universitatea East Anglia, a declarat pentru The Independent că până în prezent au fost descoperite 180 de infecţii cu mpox anul acesta în Regatul Unit, însă toate au fost cauzate de tulpina anterioară, cunoscută sub numele de clada 2.

Cea mai recentă variantă, cunoscută sub numele de clada 1b, are o rată de mortalitate mai ridicată în Africa, estimată la 4-10 %.

Peste 17.000 de cazuri au fost confirmate în întreaga Africă după ce boala a apărut în Republica Democratică Congo (RDC).

Potrivit OMS, anul acesta s-au înregistrat 524 de decese în mai mult de o duzină de ţări africane - un număr de decese deja mai mare decât în tot anul trecut.

Perioada de incubaţie este descrisă oficial ca fiind de aproximativ două săptămâni.

„Cred că, de obicei, perioada de incubaţie este între una şi două săptămâni. Deci, dacă cineva ar veni în Marea Britanie astăzi, după ce a dobândit recent mpox, ar dura aproximativ două săptămâni până când, în medie, poate un pic mai mult, înainte de a dezvolta simptome şi poate câteva zile după aceea înainte de a solicita asistenţă medicală”, a declarat prof. Hunter.

Apoi, rezultatele probelor ar trebui să fie analizate, a spus el, dar acest lucru nu ar face distincţia între clada 2 şi clada 1b, astfel încât ar putea fi două sau trei săptămâni între cineva fiind infectat şi un diagnostic al variantei.

„Deci, pare foarte probabil să existe deja cazuri aici, dar nu este sigur”, a spus el.

Virusul se poate transmite, de asemenea, prin contact apropiat, cum ar fi piele la piele şi respiraţia în apropierea unei persoane infectate.

Agenţia de Securitate Sanitară din Regatul Unit afirmă că nu există cazuri cunoscute ale noii tulpini în Regatul Unit, dar le-a reamintit medicilor de familie să fie conştienţi de răspândirea bolii.

Profesorul Hunter, specialist în microbiologie medicală, a declarat că multe persoane cu risc - cele care au mai mulţi parteneri sexuali - fie au primit deja vaccinul, fie au imunitate în urma infecţiei cu tulpina anterioară, clada 2, esponsabilă de o epidemie globală care a fost, de asemenea, declarată urgenţă sanitară globală din iulie 2022 până în mai 2023.

El a menţionat că, potrivit cercetărilor sale, tulpina a fost oprită şi prin schimbarea comportamentului oamenilor.

În 2022, clada 2 a infectat peste 3.700 de persoane în Marea Britanie, în timpul unui focar de amploare.

La scurt timp după izbucnirea epidemiei iniţiale, Regatul Unit a început să distribuie vaccinuri mpox persoanelor cu risc.

Virusul este adesea transmis de la animale la oameni, a precizat medicul, dar, odată ce o mutaţie se adaptează, aceasta poate fi transmisă de oameni şi poate provoca epidemii mai mari.

„Nu avem de-a face cu un focar al unei clade; avem de-a face cu mai multe focare ale unor clade diferite în ţări diferite, cu moduri diferite de transmitere şi niveluri diferite de risc”, a declarat săptămâna trecută directorul OMS, Tedros Ghebreyesus.

Clasa Ib este nouă şi îngrijorătoare, întrucât situaţia actuală este agravată de mai multe focare care se suprapun.

„Dacă faceţi parte din scena în care aveţi mai mulţi parteneri sexuali, fie realizaţi că este o ameninţare potenţială şi modificaţi acest lucru, fie dacă nu aţi fost vaccinat, obţineţi vaccinul”, a recomandat prof. Hunter.

Medicamentele antivirale sunt ineficiente, astfel încât tratamentul constă în observarea bolii în timp ce infecţia se ameliorează, a mai precizat expertul britanic.

Autoritatea sanitară europeană se aşteaptă ca mai mulţi oameni să pătrundă pe continent cu mpox.

Pentru moment, riscul actual pentru Europa este considerat a fi scăzut.

viewscnt