O platformă de inteligenţă artificială dezvoltată de cercetători americani analizează rapid ADN-ul şi poate clasifica cu precizie subtipurile de cancer colorectal în vederea stabilirii tratamentului adecvat.
Platforma analizează probele prelevate din tumori şi le clasifică, ceea ce îmbunătăţeşte semnificativ diagnosticul şi oferă informaţii pentru stabilirea corectă a tratamentului, arată un studiu prezentat recent în publicaţia Life Science Alliance.
Tumorile colorectale sunt foarte variate în ceea ce priveşte modul de dezvoltare, necesită medicamente diferite şi înregistrează rate de supravieţuire cu diferenţe mari.
În prezent, tumorile sunt clasificate în subtipuri pe baza analizei expresiei unor gene.
„Boala este mult mai complexă şi nu poate fi analizată pe baza unei singure gene. Pentru a evalua complexitatea, trebuie să folosim tehnologia machine learning pentru a folosi cu adevărat toate datele”, a explicat Altuna Akalin, specialistă în bioinformatică care a condus grupul de cercetare, citată de sciencedaily.com.
Echipa de cercetători au dezvoltat o platformă – numită Multi-omics Autoencoder Integration platform, sau "maui" - care să poată analiza toate caracteristicile materialului genetic, inclusiv expresia genelor, mutaţiile şi ADN-ul.
Spre deosebire de cele mai multe platforme de machine learning, care necesită experţi umani pentru a analiza datele, platforma maui nu are nevoie de supervizare umană, bazându-se pe un algoritm “deep-learning”.
Platforma maui este capabilă să analizeze informaţii multiple din seturile de date şi să identifice caracteristicile relevante – în acest caz, seturile de gene şi căile asociate cu cancerul colorectal.
Testele realizate până acum cu această platformă arată că unele subtipuri ale cancerului colorectal trebuie reclasificate.