Cercetătorii au descoperit că o anumită proteină din celulele meduloblastomului asigură rezistenţa tumorilor la tratament şi promovează recidiva cancerului.
Meduloblastomul este cea mai comună formă de tumoră malignă a creierului la copii, care adesea poate fi vindecată prin operaţie, radiaţii şi chimioterapie.
Un tip distinct de meduloblastom are un risc crescut de a deveni rezistent la tratament şi poate recidiva, fiind strâns legat de rata crescută de deces.
Faptul că anumite celule canceroase pot evita tratamentul sugerează că există factori biologici în interiorul celulelor canceroase care le pot spori rezistenţa faţă de, tratamente, precum radioterapia.
Într-un studiu recent efectuat ce cercetători de la Consiliul suedez pentru cercetare, echipa a descoperit că anumite celule din tumoră nu s-au divizat la fel de des ca şi alte celule canceroase, ceea ce le-a făcut mai puţin sensibile la iradiere.
De asemenea, cercetătorii au descoperit o acumulare a unei proteine specifice, SOX9, în probele pacienţilor care au fost operaţi înainte şi după ce au dezvoltat o recidivă. Ei au bănuit că proteina SOX9 a fost implicată în procesul de recidivă.
„Am descoperit că o proteină din celulele stem numită SOX9 era prezentă cu activitate ridicată în celulele rare din tumori şi că celulele cu activitate ridicată a SOX9 erau în repaus. SOX9 a protejat celulele canceroase în repaus împotriva radiaţiilor prin inhibarea temporară a unei alte proteine care, altfel, promovează diviziunea celulară”, a declarat Fredrik Swartling, de la universitatea Uppsala, care a condus studiul publicat în octombrie, în Cancer Research.
În experimentele în care cercetătorii au eliminat SOX9 cu tehnologia de editare genetică CRISPR/Cas9, celulele tumorale şi-au pierdut capacitatea de a recidiva, ceea ce sugerează că proteina SOX9 este importantă pentru acest proces, au explicat autorii.
În modelele animale cu tumori recidivante similare ca cele ale pacienţilor, SOX9 a dus la creşterea migraţiei şi a metastazelor celulelor canceroase în zonele din măduva spinării. Celulele canceroase au fost, de asemenea, reprogramate pentru a evita recunoaşterea de către sistemul imunitar. Aceştia sunt factori contributivi care ar putea facilita recidiva, spun autorii.
Cercetătorii au examinat în continuare modul în care substanţele care au inhibat proteina SOX9 au influenţat dezvoltarea recidivelor la modelele animale. Folosind analize bioinformatice, oamenii de ştiinţă au identificat o serie de medicamente utilizate pentru alte tratamente care au avut, în mod neaşteptat, un efect inhibitor asupra SOX9 în recidiva cancerului.
„Sperăm că descoperirea noastră ar putea duce la tratamente mai specifice împotriva acelor celule canceroase SOX9 pozitive, cu diviziune lentă”, spune Anna Borgenvik, post-doctorat în grupul de cercetare care a efectuat studiile de tratament pe baza analizelor bioinformatice, dezvoltate de echipa de cercetare.
Oamenii de ştiinţă speră că în urma acestor descoperiri, noile tratamente ar putea îmbunătăţi posibilităţile de a trata copiii cu meduloblastom care au cel mai mare risc de a dezvolta recidive.