O substanță care împiedică formarea de metastaze la pacienții cu cancer, descoperită de cercetători din Elveția

O substanță care împiedică formarea de metastaze la pacienții cu cancer, descoperită de cercetători din Elveția
ianuarie 11 16:10 2019 2 minut(e)

O echipă de cercetători de la Universitatea Basel din Elveția a descoperit o substanță care împiedică formarea de metastaze la pacienții cu cancer.  

Metastazele reprezintă cea mai periculoasă evoluție la pacienții cu cancer, mai ales în cazul cancerului de sân, deoarece înseamnă răspândirea cancerului în alte zone ale organismului.

Apariția metastazelor provoacă circa 90% dintre decesele din cauza cancerului, iar pacienții la care apar metastaze sunt considerați nevindecabili.

Echipa de cercetători elvețieni, condusă de Prof. Nicola Aceto de la departamentul de biomedicină a Universității din Basel,  a identificat un medicament care are proprietatea să blocheze extinderea celulelor canceroase în organism și abilitatea acestora de a crea metastaze.

Celulele tumorale circulante (CTC) sunt celule tumorale eliberate în sângele periferic dintr-o leziune primară sau metastatică, fie spontan, fie printr-o procedură chirurgicală. Acestea au abilitatea de a crea metastaze în alte părți ale organismului.

După ce ajung în sânge, CTC-urile ajung să se adune în clustere, care preced apariția metastazelor.

Echipa interdisciplinară de cercetători de la Basel a descoperit că aceste clustere de CTC generează schimbări epigenetice majore, care facilitează apariția metastazelor.

Aceste schimbări permit clusterelor de CTC să imite unele proprietăți ale celulelor stem, precum capacitatea de a prolifera menținându-și, totodată, capacitatea de a forma țesuturi, conform sciencedaily.com.

Totuși, cercetătorii au descoperit că aceste schimbări epigenetice sunt reversibile, în sensul că există posibilitatea dezagregării clusterelor de CTC.

Echipa de cercetători a testat 2.486 de substanțe aprobate de autoritățile de reglementare în domeniul medicamentelor și a descoperit un inhibitor care are ca efect deagregarea clusterelor de CTC, împiedicând dezvoltarea de metastaze.

“Ne-am gândit la o abordare diferită fată de cele clasice și am căutat să identificăm substanțe care nu ucid celulele canceroase, ci doar le disociază”, a declarat Nicola Aceto.

Cercetătorii intenționează să testeze noua descoperire în cadrul unui studiu clinic realizat cu pacienți cu cancer de sân.

  Citește mai multe despre:
  Categorii:
scrie un comentariu

3 Comentarii

 1. Dumitriu iuliana
  ianuarie 11, 19:29 #1 Dumitriu iuliana

  Vreau si eu a fiu tratată

  Răspunde acestui comentariu
  • Redactia
   ianuarie 12, 14:10 Redactia

   Buna ziua! Din pacate, substanta nu este disponibila publicului larg pana cand nu vor fi realizate studii clinice, pe baza carora sa se solicite aprobarea pentru punere pe piata la autoritatile de reglementare. Asa cum este mentionat in articol, cercetatorii urmeaza sa realizeze studii clinice – insa acest proces are o anumita durata, insemnand inrolarea pacientilor pentru studiul clinic etc. Primii pacienti care pot avea acces la acest tratament sunt cei inrolati in studiul clinic, insa este putin probabil ca vor fi inrolati si pacienti din Romania. Va multumim pentru interes!

   Răspunde acestui comentariu

Adaugă un comentariu

Datele tale sunt în siguranță! Adresa de e-mail nu va fi publicată. Datele introduse nu vor fi distribuite către terți.
Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.