Conferinţa internaţională privind SIDA: O terapie injectabilă, administrată de două ori pe an, oferă o protecţie de 100% împotriva HIV

Conferinţa internaţională privind SIDA: O terapie injectabilă, administrată de două ori pe an, oferă o protecţie de 100% împotriva HIV

Injectarea de două ori pe an cu un medicament dezvoltat pentru tratarea SIDA (sindromului imunodeficienţei umane dobândite) s-a dovedit 100% eficientă în prevenirea noilor infecţii cu HIV la femeile tinere, potrivit unui studiu publicat miercuri. Noul tratament ar putea fi deosebit de importante pentru lupta împotriva HIV în părţi ale lumii în curs de dezvoltare. Una dintre locaţiile studiului, Africa de Sud, are cel mai mare număr de persoane care trăiesc cu HIV din lume.

Experţii speră că accesul la medicamentele cu acţiune prelungită ar putea deschide calea pentru regimuri de tratament mai uşoare pentru pacienţii care trăiesc cu HIV, virusul imunodeficienţei umane care poate provoca SIDA.

O injecţie administrată doar de două ori pe an pentru tratarea SIDA s-a dovedit 100% eficientă în prevenirea noilor infecţii la femei, conform rezultatelor unui studiu publicate miercuri, în revista New England Journal of Medicine - NEJM şi discutate la Cea de-a 25-a Conferinţă internaţională a ONU privind SIDA, care are loc zilele acestea la München.

Cercetătorii au raportat că nu a existat nicio infecţie la femeile tinere şi la fetele care au primit injecţiile în cadrul unui studiu efectuat pe aproximativ 5. 000 de persoane din Africa de Sud şi Uganda.

Într-un grup care a primit zilnic pastile de prevenire, aproximativ 2% au ajuns să contracteze HIV de la parteneri sexuali infectaţi.

Tratamentul, dezvoltat de producătorul american de medicamente Gilead, conţine substanţa activă lenacapavir şi a fost pus pe piaţă sub denumirea comercială de Sunlenca. Acesta este aprobate în Statele Unite, Canada, Europa şi în alte ţări, dar numai ca tratament pentru HIV. Producătorul american a declarat că aşteaptă rezultatele testelor efectuate pe bărbaţi înainte de a solicita aprobarea de fi utilizat ca medicament preventiv (PrEP) pentru a proteja împotriva infecţiei.

Medicamentul antiretroviral injectabil, trebuie administrat doar o dată la şase luni pentru tratarea pacienţilor seropozitivi şi ar putea aduce schimbări în lupta împotriva SIDA, susţin numeroşi specialişti internaţionali.

Înaintea conferinţei, ONU a publicat un raport în care se arată că, aproape 40 de milioane de persoane trăiesc cu HIV, virusul imunodeficienţei umane care poate provoca SIDA.

Acest tratament, utilizat „ca un vaccin", ar putea „stopa transmiterea HIV" dacă este administrat celor cu risc ridicat, cum ar fi persoane homosexuale sau bisexuale, lucrători sexuali, deţinuţi sau femei tinere, în special în Africa, a declarat pentru AP Andrew Hill de la Universitatea britanică din Liverpool, care a prezentat studiul.

Deşi există şi alte modalităţi de prevenire a infecţiei cu HIV, cum ar fi prezervativele sau pastilele zilnice, utilizarea consecventă reprezintă o problemă în Africa.

În noul studiu, doar aproximativ 30% dintre participanţii cărora li s-au administrat pastilele de prevenire a infectării le-au luat efectiv, iar această cifră a scăzut în timp.

Perspectiva unei injecţii care se administrează doar de două ori pe an este „o veste revoluţionară” pentru pacienţii noştri, a declarat Thandeka Nkosi, care a ajutat la desfăşurarea studiului din Africa de Sud, finanţat de producătorul tratamentului.

„Oferă participanţilor posibilitatea de a alege şi elimină întreaga stigmatizare legată de administrarea de pastile” pentru prevenirea HIV.

Experţii care lucrează pentru a opri răspândirea SIDA spun că noua terapie injectabilă cu lenacapavir, care funcţionează cu administrarea mai rară a dozelor de tratament, doar de două ori pe an, poate schimba viaţa pacienţilor care nu răspund la alte tratamente.

Totuşi, aceştia s-au declarat îngrijoraţi că, grupul farmaceutic american nu a convenit încă asupra unui preţ accesibil pentru cei care au cea mai mare nevoie de ea.

Producătorul a declarat că va urmări un „program de licenţiere voluntară”, sugerând că doar un număr restrâns de producători de medicamente generice ar avea permisiunea de a le produce.

Compania ar putea juca un rol decisiv pentru a pune capăt pandemiei de SIDA dacă acest gigant farmaceutic american facilitează accesul la noul său medicament revoluţionar împotriva HIV, a declarat directoarea executivă a organizaţiei UNAIDS.

„Gilead are un instrument care ar putea schimba traiectoria epidemiei de HIV”, a declarat Winnie Byanyima, director executiv al Agenţiei ONU pentru SIDA, cu sediul la Geneva.

Directoarea UNAIDS, a îndemnat compania Gilead „să intre în istorie" prin autorizarea fabricării generice a medicamentului.

Ca tratament pentru HIV, medicamentul costă mai mult de 40.000 de dolari pe an, fiind inaccesibil pentru majoritatea pacienţilor.

Byanyima, care conduce programul Organizaţiei Naţiunilor Unite privind HIV şi SIDA (UNAIDS), a menţionat că organizaţia sa a îndemnat producătorul american să împartă brevetul tratamentului cu un program susţinut de ONU care negociază contracte ample ce permit producătorilor de medicamente generice să producă versiuni ieftine pentru ţările sărace din întreaga lume.

Dr. Helen Bygrave de la Medici fără Frontiere a subliniat într-o declaraţie că injecţiile ar putea „inversa epidemia dacă ar fi disponibil în ţările cu cea mai mare rată de noi infecţii”. Ea a îndemnat Gilead să publice un preţ pentru acest tratament care să fie accesibil pentru toate ţările în care este cel mai mare nevoie de el.

Într-o declaraţie de luna trecută, producătorul american a precizat că este prea devreme pentru a spune cât de mult ar costa injecţiile în ţările mai sărace. Compania discută deja cu producătorii de medicamente generice şi a precizat că a înţeles „urgenţa” accelerării acestor demersuri, a precizat dr. Jared Baeten, vicepreşedinte senior al Gilead pentru dezvoltare clinică.

O altă injecţie pentru prevenirea HIV, Apretude (cabotegravir), care se administrează la fiecare două luni, este aprobată în unele ţări, inclusiv în Africa, şi se vinde pentru aproximativ 180 de dolari pe pacient pe an, dar tot este prea scumpă pentru majoritatea ţărilor în curs de dezvoltare, comentează AP.

Şefa UNAIDS a subliniat că printre persoanele care au cea mai mare nevoie de protecţie de lungă durată se numără femeile şi fetele care sunt victime ale violenţei domestice şi bărbaţii homosexuali din ţările în care astfel de relaţii sunt incriminate.

Un număr de aproximativ 1,3 milioane de persoane suplimentare au fost infectate cu HIV în 2023.

Potrivit UNAIDS, 46% din noile infecţii cu HIV la nivel mondial în 2022 au fost înregistrate la femei şi fete, care erau de trei ori mai predispuse la infectare decât bărbaţii din Africa.

Ea a comparat ştirile despre noul tratament cu descoperirea, cu decenii în urmă, a medicamentelor împotriva SIDA care ar putea transforma infecţia cu HIV dintr-o condamnare la moarte într-o boală cronică. Atunci, preşedintele sud-african Nelson Mandela a suspendat brevetele pentru a permite un acces mai larg la medicamente; preţul a scăzut ulterior de la aproximativ 10.000 de dolari pe pacient pe an la aproximativ 50 de dolari.

Experţii estimează că injecţiile ar putea creşte numărul de persoane care şi le vor administra pentru prevenirea HIV şi ar putea încetini răspândirea virusului.

Într-un raport privind starea epidemiei globale publicat săptămâna aceasta, UNAIDS a afirmat că în 2023 vor fi mai puţine persoane infectate cu HIV decât în orice alt moment de la sfârşitul anilor 1980. La nivel mondial, HIV infectează aproximativ 1,3 milioane de persoane în fiecare an şi ucide peste 600.000, în principal în Africa.

Potrivit estimărilor experţilor care participă la cea de-a 25-a conferinţă internaţională privind SIDA, tratamentul, care este considerat foarte promiţător ar putea ajunge de la 40.000 de dolari de persoană pe an, la aproximativ 40 de dolari într-o versiune generică.

Aceştia spun că este esenţial ca autorităţile sanitare să aibă acces la acest tratament cât mai curând posibil.

Administraţia americană pentru Alimente şi Medicamente (FDA) a autorizat terapia injectabilă pentru suprimarea HIV la pacienţii care suferă de rezistenţă la medicamente sau la alte regimuri de tratament, la finalul lunii decembrie 2022. Tratamentul a fost aprobat anul trecut, în august, şi în Uniunea Europeană.

viewscnt