Oamenii de ştiinţă încep testarea unor vaccinuri împotriva gripei aviare, după trei cazuri de infectare la om în SUA

Oamenii de ştiinţă încep testarea unor vaccinuri împotriva gripei aviare, după trei cazuri de infectare la om în SUA

Epidemia de gripă aviară la vacile de lapte din Statele Unite a determinat dezvoltarea unor noi vaccinuri cu ARN mesager (ARNm) de ultimă generaţie - asemănătoare vaccinurilor împotriva Covid-19 - care sunt în prezent testate pe animale şi pe oameni.

Luna viitoare, Departamentul pentru Agricultură al Statelor Unite ale Americii (USDA) va începe să testeze un vaccin dezvoltat de cercetătorii de la Universitatea din Pennsylvania, pe care-l va administra la viţei.

Strategia vizează vaccinarea vacilor pentru a proteja lucrătorii din sectorul lactatelor, şi ar putea însemna mai puţine şanse ca virusul să sară la oameni şi să sufere mutaţii care ar putea stimula răspândirea de la om la om.

Între timp, Departamentul de Sănătate şi Servicii Umane al Statelor Unite a discutat cu producătorii despre posibile vaccinuri cu ARN mesager împotriva gripei aviare pentru oameni.

„Dacă va exista o pandemie, va exista o cerere uriaşă de vaccin”, a declarat Richard Webby, cercetător în domeniul gripei la Spitalul de Cercetare St. Jude din Memphis.

„Cu cât mai multe platforme diferite (de fabricare a vaccinurilor) care pot răspunde la acest lucru, cu atât mai bine”, a specificat acesta.

Virusul gripei aviare s-a răspândit în mai multe specii de animale în zeci de ţări începând din 2020.

Acesta a fost detectat în efectivele de vaci de lapte din Statele Unite în martie, deşi autorităţile suspectează că acesta era prezent în vaci încă din luna decembrie.

Săptămâna trecută, USDA a anunţat că virusul gripei aviare a fost descoperit pentru prima dată la alpaca.

Cel puţin trei persoane - toţi lucrători la ferme cu vaci infectate - au fost diagnosticate cu gripă aviară, deşi infecţiile au fost considerate uşoare.

Însă versiuni anterioare ale aceluiaşi virus gripal H5N1 au fost extrem de letale pentru oameni în alte părţi ale lumii.

Oficialii americani iau măsuri pentru a fi pregătiţi în cazul în care virusul va suferi mutaţii care să-l facă mai mortal sau să îi permită să se răspândească mai uşor de la o persoană la alta.

În mod tradiţional, cele mai multe vaccinuri antigripale sunt realizate prin intermediul unui proces de fabricaţie pe bază de ouă, care este utilizat de peste 70 de ani.

Acesta presupune injectarea unui virus candidat în ouă de găină fertilizate, care sunt incubate timp de câteva zile pentru a permite virusurilor să se dezvolte. Fluidul este recoltat din ouă şi este folosit ca bază pentru vaccinuri, virusul ucis sau slăbit fiind cel care pregăteşte sistemul imunitar al organismului.

În loc de ouă - de asemenea vulnerabile la constrângerile de aprovizionare cauzate de gripa aviară - unele vaccinuri antigripale sunt fabricate în cuve uriaşe de celule.

Oficialii spun că au deja două vaccinuri candidat pentru oameni care par să se potrivească bine cu virusul gripei aviare din efectivele de vaci de lapte din Statele Unite.

Centrele americane pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC) au folosit virusul gripei aviare în circulaţie ca tulpină de bază pentru dezvoltarea acestor vaccinuri.

Guvernul american dispune de sute de mii de doze de vaccin în seringi şi flacoane preumplute care ar putea fi distribuite în câteva săptămâni, dacă va fi nevoie, au precizat oficialii federali din domeniul sănătăţii.

De asemenea, aceştia spun că au antigen în vrac care ar putea genera alte aproape 10 milioane de doze ce ar putea fi umplute, finalizate şi distribuite în câteva luni.

Producătorul american CSL Seqirus, care produce un vaccin antigripal pe bază de celule, a anunţat săptămâna trecută că va produce pentru guvernul american aproximativ 4,8 milioane din aceste doze. Activitatea ar putea fi finalizată până la sfârşitul verii, au precizat săptămâna trecută oficialii americani din domeniul sănătăţii.

Liniile de producţie pentru vaccinurile antigripale lucrează deja la vaccinurile sezoniere din această toamnă - muncă care ar trebui întreruptă pentru a produce alte milioane de doze de vaccin împotriva gripei aviare.

În aceste condiţii, guvernul american urmăreşte o altă abordare, mai rapidă, bazată pe tehnologia ARNm folosită pentru a produce vaccinurile împotriva Covid-19.

Aceste vaccinuri cu ARNm sunt realizate folosind o mică secţiune de material genetic din virus. Schiţa genetică este concepută pentru a învăţa organismul cum să producă o proteină folosită pentru a crea imunitate.

Producătorul american de vaccinuri Moderna dispune deja de un vaccin cu ARNm împotriva gripei aviare aflat în faza foarte incipientă de testare la om.

Într-o declaraţie citată de AP, compania farmaceutică a confirmat că „este în discuţii cu guvernul SUA pentru a avansa candidatul nostru împotriva gripei pandemice”.

O activitate similară a fost desfăşurată la Pfizer, indică sursa citată,  menţionând că cercetătorii companiei au administrat în decembrie unor voluntari umani un vaccin cu ARNm împotriva unei tulpini de gripă aviară care este similară - dar nu exact la fel - cu cea de la vaci.

De atunci, cercetătorii au efectuat experimente de laborator prin care au expus mostre de sânge de la aceşti voluntari la tulpina întâlnită în fermele de lapte şi au observat o „creştere notabilă a răspunsurilor anticorpilor”, a precizat Pfizer într-un comunicat.

În ceea ce priveşte vaccinul pentru vaci, imunologul Scott Hensley de la Penn a lucrat cu pionierul ARNm şi laureatul premiului Nobel Drew Weissman pentru a produce dozele experimentale. Hensley a declarat că acest vaccin este similar cu cel al producătorului american de vaccinuri (Moderna) pentru oameni.

În prima etapă a testelor, şoarecii şi dihorii au produs niveluri ridicate de anticorpi care luptă împotriva virusului gripei aviare după vaccinare.

Într-un alt experiment, cercetătorii au vaccinat un grup de dihori şi i-au infectat în mod deliberat, apoi au comparat ce s-a întâmplat cu dihori care nu fuseseră vaccinaţi. Toate animalele vaccinate au supravieţuit, iar cele nevaccinate nu au supravieţuit, a precizat Hensley.

Studiul pe vaci va fi asemănător cu testarea din prima etapă realizată iniţial pe animale mai mici. Planul este ca, iniţial, aproximativ 10 viţei să fie vaccinaţi, jumătate cu o doză şi jumătate cu alta. Apoi, li se va extrage sânge şi se va examina cantitatea de anticorpi împotriva gripei aviare care a fost produsă.

Studiul USDA va trebui mai întâi să determine doza potrivită pentru un animal atât de mare, a spus Hensley, înainte de a testa dacă îi protejează la fel ca pe animalele mai mici.

Ceea ce îi sperie pe experţii în sănătate este volumul mare de interacţiune dintre bovine şi oameni, care reprezintă cel mai mare risc pentru o eventuală pandemie.

Îngrijorarea este că, dacă H5N1 continuă să sufere mutaţii în medii propice (cum ar fi în fermele de bovine aflate în apropierea habitatelor umane) şi acest lucru continuă suficient de mult timp – are potenţialul de a găsi o combinaţie care să se răspândească cu uşurinţă la oameni.

Potrivit unui studiu recent, vaccinarea rămâne cea mai eficientă strategie de prevenire şi control a gripei aviare la om, în ciuda eficacităţii variabile a vaccinului în funcţie de tulpini.

viewscnt