Oana Cernătescu: Când ai AVC, nu vrei să speri la noroc. Să lăsăm norocul să lucreze în altă parte!

Oana Cernătescu: Când ai AVC, nu vrei să speri la noroc. Să lăsăm norocul să lucreze în altă parte!
noiembrie 02 09:33 2022
Articol scris de:
Timp citire articol: 4 minut(e)

La nivel global, un adult din patru cu vârsta peste 25 ani va suferi de un accident vascular cerebral (AVC) de-a lungul vieții. Oana Cernătescu este unul dintre românii care a suferit un AVC, la 27 ani. A rămas cu afazie, dar cu toate acestea, a avut curajul să vină la Gala ,,Noi pentru Ei”, organizată de asociația Asociația Pentru Lupta Împotriva Accidentului Vascular Cerebral ( ALIA) și în fața a peste 200 de oameni să-și spună povestea.

Înainte de-a face AVC, Oana Cernătescu lucra ca facilitator în educație nonformală și îi plăcea să danseze salsa, să facă snowboard, să meargă pe bicicletă. În 2020 s-a îmbolnăvit în același timp de COVID-19 și de AVC. A suferit o paralizie pe partea dreaptă, iar recuperare face și în momentul de față.

,,Când am sunat la 112, bâlbâind ce mi s-a întâmplat, mi-au spus că sunt beată. Eram așa furioasă. Mi-au zis apoi că nu au ambulanțe și dacă mă aduce cineva, foarte bine. Nu am vrut sa mă duc, pentru că mă așteptau niște oameni reci, insensibili, neprietenoși și eu eram fragilă, din cauza că nu aveam abilitatea să vorbesc. Am mers la neurolog și nu am știut să citesc ceasul. A sunat chiar neurologul la 112 și nu au trimis ambulanța. Am ajuns în sfârșit la spital. Afazia era totală, nu mai puteam spune nici da, nici nu”, a povestit Oana Cernătescu.

În opinia prof. univ. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, prezent la prima ediție a galei ALIA, trei elemente sunt esențiale în ceea ce privește managementul accidentului vascular cerebral: recunoașterea AVC, un sistem de transport foarte rapid, eficient pe care îl asigură serviciile de ambulanță și SMURD și locul în care are loc intervenția.

Oana Cernătescu a avut nevoie de intervenție și după cum a recunoscut chiar ea operația a ținut-o în viață. ,,Am intrat în operație cu zâmbetul pe buze, știind că o să ma întorc. Am fost fericită că am scăpat și șocată că am paralizat pe jumătate de corp”, a spus tânăra pacientă.

După ce a ieșit din spital, a început lupta adevărată, să învețe să meargă, să vorbească. ,,Am început în scaun cu rotile, cu afazie totală și acum sunt aici, stând pe picioarele mele și ținând discursul acesta”, a spus Oana Cernătescu în aplauzele publicului, lansând un mesaj către toți invitații la eveniment: reprezentanți ai autorităților sanitare, medici, jurnaliști și reprezentanți ai societății civile.

,,Unii pot spune că sunt norocoasă că sunt încă aici. Dar când ai AVC, nu vrei să speri la noroc. Vrei să suni la 112 și cel de telefon să te trimită de urgență la spital. La camera de gardă, vrei un doctor care să recunoască rapid semnele de AVC.  Kinetoterapeutul și logopedul trebuie să existe încă din spital, pentru că recuperarea ta e esențială. Când ai AVC, vrei o rețea de oameni care te ajute rapid. Așa că, va rog, azi, aici, să construim împreună această rețea și să lăsăm norocul să lucreze în altă parte”.

Ministrul Sănătății a precizat că în momentul de față la nivel național sunt 42 de centre în care  se realizează tromboliza față de un ideal recomandat de UE de 57 și doar 5 centre tormbectomii față de 19 cât ar fi necesare.

,,Avem o problemă serioasă, care nu e generată de lipsa investițiilor sau locurilor unde poți să amenajezi aceste centre, ci în mod evident de lipsa resursei umane calificate mai ales în trombectomii”, a atras atenția prof.univ. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, la Gala ,,Noi pentru Ei”, moderată de jurnalista Liliana Curea, președintele ALIA.

Prof. univ. dr. Cristina Tiu, președintele Societății Române de Neurologie, a prezentat în urmă cu câteva zile în cadrul primei dezbateri online ,,Stroke 360” , organizată de redacția 360medical.ro, unde se află România în ceea ce privește accidentele vasculare cerebrale, oferind datele pentru primele 9 luni ale anului 2022.

,,În cele 46 de centre care există în acest moment în țară și care pot face tromboliză au fost 27000 de accidente. Aceste 46 de spitale nu acoperă, evident, tot teritoriul țării. Mai sunt încă câteva județe în care tromboliza nu este disponibilă. Din acești 27000 de pacienți au beneficiat de tromboliză aproape 2400, ceea ce înseamnă o creștere semnificativă. Practic, din 2019 în fiecare an am crescut cu câteva sute numărul de trombolize, iar numărul de trombectomii și el a crescut de la câteva zeci cât erau în 2017- 2018  la 264 de trombectomii anul acesta până la 30 septembrie. Ne dorim mai multe unități de accidente vasculare cerebrale”, a declarat prof. univ. dr. Cristina Tiu la dezbaterea ,,Stroke 360”, un eveniment online din seria conferințelor 360 APT, Acces, politici, terapii.

scrie un comentariu

0 Comentarii

Adaugă un comentariu