Obezitatea provoacă 1 din 20 de cazuri de cancer pe plan mondial, arată un nou studiu realizat în SUA

Obezitatea provoacă 1 din 20 de cazuri de cancer pe plan mondial, arată un nou studiu realizat în SUA

Excesul de greutate corporală este la orginea a circa 4% din toate cazurile de cancer diagnosticate pe plan mondial şi are un efect nociv şi mai mare în anumite state, arată un nou studiu realizat în Statele Unite.

Doar în anul 2012, greutatea excesivă a stat la originea a 544.300 de cazuri de cancer diagnosticate în întreaga lume, arată studiul prezentat recent în publicaţia “CA: A Cancer Journal for Clinicians”, citat de Reuters.

Totuşi, există diferenţe importante între statele dezvoltate şi cele sărace în această privinţă. Astfel, doar 1% din cazurile de cancer din statele cu un nivel redus al produsului intern brut (PIB) pe locuitor au fost asociate cu obezitatea sau cu supraponderalitatea, în timp ce în unele state occidentale bogate, precum şi în ţări din Orientul Mijlociu şi din Africa de Nord, procentul ajunge la 7-8%.

“Puţină lume este conştientă de asocierea dintre excesul de greutate corporală şi cancer. Ajungerea la o greutate potrivită şi menţinerea ei sunt importante pentru a reduce riscul de cancer”, afirmă autorul principal al studiului, author Hyuna Sung de la American Cancer Society din Atlanta, SUA.

Studiul mai arată că proporţia persoanelor obeze sau supraponderale este în creştere pe plan mondial începând din anii 1970.

În 2016, 40% dintre adulţi şi 18% dintre copiii de vârstă şcolară erau supraponderali sau obezi în întreaga lume, ceea ce înseamnă 2 miliarde de adulţi şi 340 de milioane de copii.

Cea mai mare creştere a ratei obezităţii s-a înregistrat în ultimele decenii în statele cu venit redus sau mediu, în care populaţia a adoptat un stil de viaţă occidental, ce a însemnat creşterea consumului de mâncare nesănătoasă şi lipsa activităţii fizice.

Totuşi, aproape toate statele lumii au înregistrat creşteri ale ratelor obezităţii.

“Creşterea simultană a excesului de greutate corporală în aproape toate ţările lumii a fost probabil provocată de schimbări în sistemul de alimentaţie la nivel mondial, prin promovarea de alimente cu multe calorii, dar sărace în nutrienţi, precum şi de opurtunităţi reduse de a practica activităţi fizice”, arată autorii studiului.

Astfel, obezitatea sau supraponderalitatea au fost asociate în studiu cu un risc crescut de a dezvolta 13 tipuri diferite de cancer – de sân, colorectal, de uter, esofagian, de rinichi, de ficat, ovarian, de pancreas, de stomac, tiroidian, cervical, al măduvei spinării sau de sânge.

Studiul mai arată că dezvoltarea economică a statelor înseamnă, cel mai adesea, creşterea ratei obezităţii.

Astfel, autorii studiului au calculat că fiecare creştere cu 10.000 de dolari a valorii PIB pe locuitor aduce o majorare a greutăţii medii a adulţilor cu 0,4%.

Totuşi, există şi excepţii de la această regulă în unele state dezvoltate din estul Asiei, unde obezitatea este puţin răspândită mai ales datorită consumului de alimente sănătoase şi practicării de activitate fizică, mai arată studiul.

viewscnt