Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a autorizat, joi, primul test de diagnosticare a mpox pentru utilizare de urgenţă, într-un efort al agenţiei de a consolida capacităţile de testare în ţările care se confruntă cu focare ale bolii.
Testul PCR în timp real, Alinity m MPXV, dezvoltat de Abbott Laboratories, permite detectarea ADN-ului virusului mpox din tampoane de leziuni cutanate umane, a declarat OMS, adăugând că acesta a fost conceput pentru a fi utilizat de personal instruit din laboratoare clinice.
Agenţia a declarat că evaluează trei noi teste de diagnosticare mpox pentru utilizare în situaţii de urgenţă şi, de asemenea, poartă discuţii cu alţi producători pentru a extinde disponibilitatea instrumentelor de diagnosticare mpox.
„Acest prim test de diagnostic mpox, în conformitate cu procedura de listare pentru utilizare de urgenţă (EUL) reprezintă o etapă semnificativă în extinderea disponibilităţii testelor în ţările afectate”, a declarat Yukiko Nakatani, director general adjunct al agenţiei pentru accesul la medicamente şi produse medicale.
În luna august, OMS a cerut producătorilor să îşi prezinte produsele pentru o revizuire de urgenţă şi a discutat cu aceştia despre nevoia de diagnostice eficiente, în special în grupurile cu venituri mici.
Procedura EUL este o evaluare bazată pe riscuri a vaccinurilor, testelor şi tratamentelor nelicenţiate pentru a accelera disponibilitatea acestora în timpul urgenţelor de sănătate publică.
În august, OMS a declarat mpox o urgenţă globală de sănătate publică pentru a doua oară în doi ani, în urma unei epidemii de infecţie virală în Republica Democratică Congo, care s-a răspândit în ţările vecine Burundi, Uganda şi Rwanda.
Mpox este caracterizat de două clade genetice, I şi II. Clada II a fost responsabilă de o epidemie globală care a fost, de asemenea, declarată urgenţă sanitară globală din iulie 2022 până în mai 2023.
În prezent există două tulpini de mpox care se răspândesc - varianta cladei I, care este endemică în unele părţi din Africa de Vest şi Centrală, şi o tulpină nouă, mai transmisibilă, clada Ib, care a declanşat îngrijorări la nivel mondial, informează Reuters.
Suedia, Thailanda şi India au confirmat cazuri de tip clada I a virusului, în afara Republicii Democratice Congo şi a ţărilor învecinate.
Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC) a ridicat la rândul său, în august, nivelul de alertă de risc pentru mpox şi a cerut ţărilor să menţină un nivel ridicat de conştientizare în rândul călătorilor care provin din zonele afectate, la o zi după detectarea în Suedia a primului caz de infectare cu noua variantă, mai contagioasă, în afara continentului african.
Mpox, cunoscut anterior sub numele de variola maimuţei (monkeypox), este o boală virală înrudită cu virusul variolei. Infecţia se poate răspândi prin contact apropiat, cum ar fi atingerea, sărutul sau sexul, precum şi prin materiale contaminate, precum aşternuturi, haine şi ace, potrivit OMS.
Simptomele iniţiale sunt, de obicei, asemănătoare gripei – incluzând febră, frisoane, epuizare, dureri de cap şi slăbiciune musculară – urmate adesea de o erupţie cutanată dureroasă sau pruriginoasă, cu leziuni care se vindecă în câteva săptămâni, însă noua epidemie este provocată de clada Ib, care provoacă infecţii mai grave şi chiar decesul.