Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) ar putea declara joi situaţie de urgenţă internaţională din cauza coronavirusului din China, în cadrul unei noi reuniuni în care va reevalua informaţiile privind epidemia.
Săptămâna trecută, OMS a anunţat, la finalul unei reuniuni de două zile, că în acest moment este prea devreme pentru a declara stare de urgenţă internaţională din cauza coronavirusului Wuhan din China.
Însă decizia a fost luată în condiţiile în care experţii reuniţi într-un panel al OMS au avut opinii împărţite: jumătate au fost în favoarea declarării urgenţei internaţionale, în timp ce ceilalţi s-au opus.
“Ce a lipsit pentru a declara situaţie de urgenţă internaţională au fost decesele în exteriorul Chinei şi transmiterea de la om la om în afara Chinei. Dacă ar fi existat vreo dovadă de transmitere de la om la om între cazurile ‘importate’, panelul ar fi ajuns la altă concluzie”, a declarat un diplomat din Geneva, pentru Reuters.
Între timp, situaţia s-a schimbat, fiind raportate cazuri de transmisie a virusului de la om la om în Germania, Vietnam şi Japonia, potrivit Reuters.
În ultimul deceniu, OMS a declarat de cinci ori situaţie de urgenţă internaţională, inclusiv în cazul epidemiei de Ebola din Congo.
Declararea unei situaţii de urgenţă internaţională are efecte importante, inclusiv economice, pentru că poate duce la întreruperea curselor aeriene şi la restricţii comerciale şi de călătorie.
Purtătorul de cuvânt al OMS, Christian Lindmeier, nu a comentat informaţiile, însă a precizat că, pentru organizaţie, criteriile pentru declararea unei stări de urgenţă internaţională includ existenţa unei situaţii “serioase sau neobişnuite” în materie de sănătate, care afectează alte state şi pot necesita o reacţie internaţională coordonată.
Noua reuniune are loc în condiţiile în care epidemia provocată de noul coronavirus din China continuă să se extindă în ritm rapid, până joi fiind raportate 170 de decese şi peste 7.700 de cazuri de îmbolnăvire din cauza virusului.