OMS consideră că este prea devreme pentru a stabili dacă vaccinurile actuale sunt sau nu eficace împotriva variantei omicron

OMS consideră că este prea devreme pentru a stabili dacă vaccinurile actuale sunt sau nu eficace împotriva variantei omicron

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) consideră că este prea devreme pentru a stabili dacă vaccinurile actuale sunt eficace împotriva variantei omicron a virusului SARS-CoV-2 sau dacă trebuie modificate pentru a proteja contra noii tulpini. 

Vineri, Soumya Swaminathan, reprezentant al OMS, a avertizat că este imposibil de estimat în prezent dacă varianta omicron va deveni tulpina dominantă pe plan mondial, chiar dacă trebuie luată în calcul această posibilă evoluţie.

"Cât de îngrijoraţi trebuie să fim? Trebuie să ne pregătim şi să fim prudenţi, dar nu panicaţi, pentru că suntem într-o situaţie diferită faţă de cea de acum un an", a spus Soumya Swaminathan, citată de Reuters.

"Varianta delta reprezintă 99% din infecţii la nivel mondial. Această variantă [omicron] va trebui să fie mai transmisibilă pentru a înlocui delta şi a deveni dominantă la nivel mondial. Este posibil, dar este imposibil de prezis", a completat expertul.

Chiar dacă varianta omicron provoacă îngrijorări, deocamdată multe state europene se confruntă cu un val de infecţii cu varianta delta, apărută de mult mai mult timp.

Varianta omicron, identificată pentru prima dată în Botswana în 11 noiembrie, a devenit a cincea inclusă în categoria “de îngrijorare” de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Anterior, potrivit clasificărilor OMS, existau patru variante “de îngrijorare” – alfa, beta, gama şi delta – şi două variante “de interes” – lambda şi miu.

Primele date din Africa de Sud sugerează că varianta omicron a virusului SARS-CoV-2 creşte de trei ori riscul de reinfectare la persoanele care au avut Covid-19.

viewscnt