Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) estimează că umanitatea nu va reveni prea curând la starea de normalitate, având în vedere că sunt prea multe ţări care nu încurajează răspunsul la pandemia de virus SARS-CoV-2. Atâta timp cât oamenii nu respectă elementele de bază ale distanţării fizice, spălării mâinilor, purtării măştilor şi rămânerii acasă dacă sunt bolnavi, situaţia privind pandemia se va înrăutăţi.
Şeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a avertizat că unele ţări care ieşiseră din impasul legat de răspândirea SARS-COV2 au de a face acum cu reapariţia virusului, deoarece nu au urmat metode dovedite de reducere a riscurilor.
,,Prea multe ţări se îndreaptă într-o direcţie greşită. Virusul rămâne inamicul public numărul unu, dar acţiunile multor guverne şi oameni nu reflectă acest lucru", a precizat Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Dacă guvernele nu elaborează o strategie cuprinzătoare pentru a suprima transmiterea virusului şi dacă publicul nu respectă elementele de bază, „o să se înrăutăţească, din ce în ce mai mult şi vom ajunge la ,,transmitere explozivă”, avertizează OMS, potrivit Medicalxpress.com.
Coronavirusul a ucis peste 570.000 de oameni şi a infectat 13 milioane de persoane la izbucnirea primului focar în Wuhan, în China, în decembrie anul trecut.
Potrivit OMS, epicentrul crizei provocate de SARS-C0V-2 rămâne în America, unde sunt la ora actuală mai mult de jumătate din infecţii. În SUA sunt 3,34 de milioane de cazuri cu noul coronavirus, iar în Brazila peste 1,8 milioane, potrivit Hărţii care arată răspândirea cazurilor în timp real.
India se află pe locul al treilea la numărul îmbolnăvirilor cu 878.000, iar pe locul imediat următor se clasează Rusia cu peste 732.000 de cazuri. România a ajuns ieri la 32.948 de cazuri de infecţie cu noul coronavirus. Numărul de cazuri active din România a urcat la 9.355 – nivel-record de la debutul pandemiei.