OMS estimează că imunitatea colectivă împotriva Covid-19 nu va fi atinsă până la finalul acestui an

OMS estimează că imunitatea colectivă împotriva Covid-19 nu va fi atinsă până la finalul acestui an

Imunitatea colectivă împotriva Covid-19 la nivel mondial nu va fi atinsă până la finalul acestui an, în ciuda debutului vaccinării în multe state ale lumii, estimează directorul ştiinţific al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Soumya Swaminathan.

Potrivit oficialului OMS, statele vor trebui să continue să aplice restricţii importante în acest an pentru a controla pandemia.

Principalul motiv care împiedică atingerea imunităţii colective împotriva Covid-19 este capacitatea limitată de fabricaţie a producătorilor de vaccinuri, care nu va permite imunizarea unui număr suficient de oameni în 2021.

Experţii consideră că, pentru a se atinge aşa-numita imunitate colectivă sau "de turmă", este nevoie de imunizarea a cel puţin 60% din populaţie - fie în mod natural, prin infectare, fie prin vaccinare.

Uniunea Europeană are ca ţintă vaccinarea împotriva Covid-19 a cel puţin 40% din populaţia statelor membre, prioritare fiind grupurile de risc.

În acest procent de 40% sunt incluse grupurile prioritare – în primul rând pacienţii cu boli cronice, persoanele în vârstă şi angajaţii din sectorul de sănătate.

Totuşi, în categoria grupurilor vulnerabile sunt incluşi şi angajaţii din servicii publice esenţiale, precum cei din educaţie sau transporturi – care nu sunt cuprinşi în procentul-ţintă de 40%.

Cele 27 de state membre ale UE au o populaţie totală de 450 de milioane de locuitori, ceea ce înseamnă că ţinta UE este de a vaccina anti-Covid-19 circa 180 de milioane de oameni.

Dacă se raportează acest procent la populaţia oficială a României, de puţin peste 19 milioane de locuitori, peste 7,5 milioane de români ar trebui vaccinaţi cu prioritate, fiind cuprinşi în grupurile considerate vulnerabile.

viewscnt