Epidemia de mpox continuă să reprezinte o urgenţă de sănătate publică, a declarat la sfârşitul săptămânii Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Desemnarea de „urgenţă de sănătate publică de interes internaţional" reprezintă cea mai înaltă formă de alertă emisă de OMS.
OMS a convocat o reuniune a Comitetului său de urgenţă şi, în urma avizului acestuia, directorul general al OMS, Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, a stabilit că înmulţirea cazurilor de mpox continuă să constituie o urgenţă de sănătate publică de interes internaţional.
„Această decizie a fost luată având în vedere numărul tot mai mare de cazuri şi răspândirea lor geografică continuă, provocările operaţionale de pe teren şi necesitatea de a pune în aplicare şi de a menţine un răspuns coerent între ţări şi parteneri", a transmis agenţia ONU citată de Reuters.
Mai multe epidemii de mpox sunt în prezent active în Republica Democratică Congo şi, într-o măsură mai mică, în câteva ţări vecine. Acestea sunt alimentate de două versiuni diferite ale virusului mpox, clada I, care circulă de decenii, şi clada Ib, o variantă nouă, mai puţin studiată, mai contagioasă şi mai severă, care îngrijorează comunitatea internaţională cu privire la o potenţială pandemie.
Mpox, cunoscută anterior ca variola maimuţei (monkeypox), a fost o problemă de sănătate publică în unele părţi ale Africii din 1970, dar a primit puţină atenţie la nivel mondial până când a apărut la nivel internaţional în 2022, determinând OMS să declare o urgenţă de sănătate globală, pe care a încheiat-o 10 luni mai târziu.
O nouă tulpină a virusului, cunoscută sub numele de clada Ib, este din nou atenţia lumii după ce OMS a declarat, pe 14 august, o nouă urgenţă de sănătate publică de interes internaţional – cel mai ridicat nivel al său de alertă sanitară la nivel global – pentru a doua oară în doi ani.
Ambele forme pot fi transmise prin contact fizic apropiat, inclusiv prin contact sexual.
Infecţie virală cu mopox care se răspândeşte prin contact apropiat şi cauzează, de obicei, simptome asemănătoare gripei, dureri musculare şi leziuni cutanate purulente, iar în cazurile mai grave poate fi fatal
Cel mai frecvent utilizat vaccin împotriva mpox oferă imunitate parţială la boală, dar nu este întotdeauna capabil să prevină simptomele severe sau transmiterea infecţiei.
Tulpini de mpox au fost raportate în 80 de ţări – dintre care 19 în Africa – până în acest an, a precizat OMS.
Potrivit celor mai recente cifre ale OMS, au existat peste 50.500 de cazuri confirmate şi suspectate de mpox în Africa în acest an şi mai mult de 1.100 de decese pe continent din cauza bolii.