Prima listă de agenţi patogeni care pot cauza infecţii fungice şi care reprezintă cea mai mare ameninţare pentru sănătatea umană la nivel mondial, publicată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).
OMS a întocmit prima listă de agenţi patogeni fungici care reprezintă cea mai mare ameninţare pentru sănătatea umană, avertizând că unele tulpini sunt din ce în ce mai rezistente la medicamente şi devin tot mai răspândite.
Organismul ONU, care are întocmite liste similare pentru virusuri şi bacterii, a declarat că infecţiile fungice şi rezistenţa lor crescândă la tratament reprezintă un risc în creştere. Lipsa de preocupare asupra pericolului acestor ciuperci patogene indică faptul că există mari lacune în cunoştinţele existente despre astfel de ameninţări, precum şi o lipsă la nivelul supravegherii, tratamentelor şi diagnosticării acestora, transmite REUTERS.
A fost greu de estimat amploarea ameninţării din cauza lipsei de date, a precizat OMS, solicitând un efort major din partea guvernelor şi a cercetătorilor pentru a consolida răspunsul la cele 19 ciuperci patogene incluse pe listă.
„Pe fondul pandemiei şi a rezistenţei bacteriene la antimicrobiene, infecţiile fungice sunt în creştere şi sunt din ce în ce mai rezistente la tratamente, devenind o problemă de sănătate publică la nivel mondial”, a declarat Dr. Hanan Balkhy, director general adjunct al OMS pentru rezistenţa la antimicrobiene.
Infecţiile fungice atacă adesea persoanele care sunt deja grav bolnave, cum ar fi pacienţii cu cancer sau tuberculoză, iar ratele au crescut în rândul pacienţilor spitalizaţi cu Covid-19, în timpul pandemiei.
Există doar patru tipuri de tratamente pentru infecţiile fungice, cu foarte puţine opţiuni noi în curs de dezvoltare, a precizat OMS.
Schimbările climatice înseamnă, de asemenea, că incidenţa şi aria geografică a agenţilor patogeni se extind, a avertizat OMS, subliniind că rezistenţa la tratamente este parţial determinată de utilizarea excesivă a antifungicelor în agricultură.
Lista publicată de OMS împarte agenţii patogeni în trei categorii: critic, cu prioritate mare şi medie, pe baza impactului lor potenţial şi a datelor privind riscul de rezistenţă al acestora.
Grupul critic include Candida auris, care este foarte rezistentă la medicamente şi a provocat o serie de focare în spitale din întreaga lume, precum şi Cryptococcus neoformans, Aspergillus fumigatus şi Candida albicans.
Grupul de risc cu prioritate mare include o serie de alte ciuperci din familia Candida, şi altele precum Mucorales, un grup care conţine ciupercile care provoacă mucormicoză sau „ciuperca neagră”, o infecţie care a crescut rapid la persoanele grav bolnave, în special în India, în timpul pandemiei de Covid-19. Această infecţie cauzată de fungi apare la pacienţii imunocompromiţi şi afectează în majoritatea cazurilor sinusurile, creierul şi plămânii.
Grupul de risc mediu enumeră o serie de alte ciuperci, inclusiv Coccidioides spp şi Cryptococcus gattii.