Tratamentul patologiei oncologice a suferit modificări radicale în ultimii ani, cu beneficii evidente în privința prelungirii și îmbunătățirii calității vieții pacienților bolnavi de cancer.
Oncologia intervențională reprezintă o supraspecializare derivată din domeniul radiologiei intervenționale, cu un rol important în diagnosticul și tratamentul minim invaziv endovascular al patologiei oncologice. Această ramură specifică a radiologiei intervenționale a cunoscut o dezvoltare spectaculoasă în ultimii ani, datorită beneficiilor sale majore în tratamentul oncologic minim invaziv al tumorilor. Procedurile de oncologie intervențională prezintă avantajul unei spitalizări reduse și al unei recuperări rapide, pacienții reluându-și activitatea la scurt timp de la procedură.
Cu ajutorul oncologiei intervenționale se pot trata tumori maligne (primare sau secundare) ce nu au indicație de tratament chirurgical. Prin tehnicile de oncologie intervențională sunt abordate tumorile fie cu intenție paliativă, pentru ameliorarea simptomatologiei și încetinirea evoluției bolii, fie cu intenție curativă, în cazurile selecționate.
Oncologia intervențională poate trata o varietate largă de tumori, primare și secundare (metastaze), prin proceduri minim invazive, precum ablația percutanată cu ace de radiofrecvență sau cu microunde, sau tratamente precum embolizarea transarterială (chemoembolizarea) a tumorilor hepatice.
Pacienții propuși pentru procedurile de oncologie intervențională nu sunt operabili, fie din punct de vedere tehnic, fie din cauza comorbidităților care fac ca riscul anestezic să fie foarte mare.
Ablația locală a tumorilor reprezintă prima linie de tratament în cazul pacienților care nu sunt eligibili intervenției chirurgicale.
Tehnicile de ablație tumorală se pot aplica tumorilor cu diferite localizări anatomice, în special celor cu localizare hepatică și pulmonară.
Tehnicile minim invazive de ablație presupun:
Radiofrecvența solitară sau în combinație cu chemoembolizarea transarterială reprezintă o posibilă opțiune de tratament neoadjuvant pentru pacienții cu formațiuni tumorale hepatice, care nu au indicație chirurgicală, pentru evitarea progresiei tumorale.
Chemoembolizarea este o procedură minim invazivă de oncologie intervențională de ultimă generație cu ajutorul căreia se tratează tumorile hepatice primare (hepatocarcinomul) sau secundare (metastaze hepatice), care nu au soluție chirurgicală.
Această procedură presupune introducerea unui cateter sub anestezie locală prin artera femurală până la nivelul arterele hepatice care vascularizează tumora. Ulterior, se injectează local microsfere încărcate cu substanțe chimioterapice, care distrug tumora din interior și opresc fluxul sanguin către aceasta. Dat fiind că tratamentul este atât de țintit, de precis, se pot injecta doze mari, care pot distruge tumora fără efecte secundare severe.
Procedura este foarte eficientă pentru pacienții cu tumori hepatice inoperabile, iar avantajul major față de chemoembolizarea clasică (cu lipiodol) este reducerea toxicității în afara ficatului, tratamentul acționând doar în tumorile din ficat și evitând atacarea altor organe.
Rezultatele acestei tehnici pot varia. În unele cazuri, se reduc substanțial dimensiunile tumorii, transformând pacientul într-un candidat potrivit pentru intervenția chirurgicală, iar în alte cazuri, cu ajutorul tehnicii se elimină simptomatologia tumorală, astfel îmbunătățind calitatea vieții pacientului.
Pentru tratamentul paliativ al patologiilor oncologice care afectează canalele biliare hepatice, cu ajutorul oncologiei intervenționale se poziționează drenajul biliar percutanat, în vederea remiterii simptomatologiei (icter sclero-tegumentar).
La Centrul Oncologic SANADOR, bolnavii cu cancer au acces la o gamă complexă de servicii medicale moderne, atât în regim ambulatoriu, cât și în regim de spitalizare de zi sau continuă. SANADOR oferă pacienților acces în condiții de siguranță la procedurile de oncologie intervențională practicate de medici radiologi cu experiență vastă în domeniul intervențional, cu ajutorul unor echipamente și tehnologii de ultimă generație.
Centrul Oncologic SANADOR asigură pacienților tratamente personalizate pentru fiecare pacient în parte. Fiecare caz este discutat comisia oncologică multidisciplinară (Tumor Board), pentru stabilirea conduitei terapeutice optime, care să asigure cele mai bune rezultate atât din punctul de vedere al supraviețuirii, cât și din cel al calității vieții.
Departamentul de Radiologie Intervențională din Spitalul Clinic SANADOR, în cadrul căruia se desfășoară procedurile de oncologie intervențională, este dotat cu două angiografe de ultimă generație Philips Azurion 7. Aceste echipamente moderne sunt deosebit de utile în tratamentele oncologice intervenționale, deoarece permit și susțin, în cele mai bune condiții, performanța medicală.
Spitalul Clinic SANADOR este primul Centru de excelență în chemoembolizarea hepatică cu microsfere absorbabile din Europa Centrală și de Sud-Est și al doilea din Europa, după cel de la Universitatea Heidelberg, Germania. Atestarea a fost oferită de către CeloNova BioSciences USA, compania producătoare de microsfere absorbabile TANDEM, și certifică faptul că, în Spitalul Clinic SANADOR, acest tip de intervenții se efectuează la standarde internaționale.
Oamenii de știință au pus la punct prima hartă cuprinzătoare a rețelei de conexiuni care alcătuiesc sistemul imunitar al organismului…
Un nou studiu a constatat că două virusuri foarte frecvente, întâlnite la majoritatea oamenilor, virusurile varicelei și herpetice, ar putea interacționa…
Un studiu de fază II a obținut rezultate care susțin combinația de tratament de imunoterapie cu chimioterapie neoadjuvantă la pacienții…
În contextul în care a fost bombardată din nou centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare centrală atomică din Europa, ministrul…
Hepatita Delta este considerată cea mai severă formă de hepatită virală, în condițiile în care evoluează rapid către boala hepatică…
Variola maimuței a fost declarată de către Organizația Mondială a Sănătății o „urgență de sănătate publică de interes internațional”, fiind…
Cinci producători care asigurau livrări de imunoglobulină către piața din România s-au înțeles între ei să notifice autoritățile române cu…
Într-un nou studiu, o echipă din California și Seattle, Statele Unite, prezintă un anticorp care poate crește aderența legăturilor dintre…
Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPM) cere Guvernului României să aloce o finanțare anuală de miliarde de lei…
O echipă de cercetători americani a identificat o țintă terapeutică pentru protejarea și regenerarea celulelor beta (celule β), celulele din…