Originea Covid: Un om de ştiinţă de top din China afirmă că posibilitatea scăpării virusului din laborator nu trebuie exclusă

Originea Covid: Un om de ştiinţă de top din China afirmă că posibilitatea scăpării virusului din laborator nu trebuie exclusă

Se estimează că până în martie 2023, pandemia de Covid-19 a provocat peste 680 milioane de cazuri şi 6,8 milioane de decese confirmate, fiind una dintre cele mai mortale din istoria recentă a omenirii. În prezent există controverse cu privire la originea coronavirusului care a provocat pandemia. Există voci care cred că virusul a fost scăpat dintr-un laborator din Wuhan (foto), oraşul unde a fost înregistrat pentru prima dată coronavirusul, dar sunt şi oameni de ştiinţă care cred că acesta provine de la lilieci. Acum, omul care a condus răspunsul Chinei la pandemie spune că investigaţiile privind originile acesteia ar trebui să ia în considerare totul.

Posibilitatea ca virusul care a provocat pandemia de Covid-19 să se fi scurs dintr-un laborator nu trebuie exclusă, a declarat pentru BBC un fost om de ştiinţă de top din guvernul chinez.

În calitate de şef al Centrului pentru Controlul Bolilor (CDC) din China, profesorul George Gao a jucat un rol cheie în răspunsul la pandemie şi în eforturile de a depista originile acesteia.

Opinia formulată de profesorul George Gao, virusolog şi specialist în imunologie, contrastează însă puternic cu cea a Guvernului chinez, care respinge orice sugestie potrivit căreia virusul SARS-CoV-2 şi-ar avea originea într-un laborator din Wuhan.

„Întotdeauna poţi suspecta orice. Asta este ştiinţa. Nu poţi exclude nimic", a declarat profesorul Gao într-un interviu pentru podcastul BBC Radio 4 - Fever: The Hunt for Covid's Origin (Febra vânătorii pentru aflarea originii Covid).

Virolog şi imunolog de renume mondial, profesorul Gao este în prezent vicepreşedinte al Fundaţiei Naţionale de Ştiinţe Naturale din China, după ce s-a retras anul trecut de la CDC.

Într-un posibil semn că guvernul chinez ar fi luat teoria scurgerii virusului din laborator mai în serios decât sugerează declaraţiile sale oficiale, profesorul Gao a declarat, de asemenea, pentru BBC că a fost efectuat un fel de investigaţie oficială la Institutul de Virusologie Wuhan (WIV).

„Guvernul a organizat ceva", spune el, dar adaugă că nu a implicat propriul său departament, China CDC.

Rugat de jurnaliştii BBC să clarifice dacă asta înseamnă că o altă ramură a guvernului a efectuat o cercetare oficială a WIV - unul dintre laboratoarele naţionale de top din China, cunoscut pentru că a petrecut ani de zile studiind coronavirusurile.

„Da", a răspuns el, „acel laborator a fost verificat de experţi în domeniu".

Este prima recunoaştere de acest fel şi a faptului că a avut loc un fel de investigaţie oficială, dar, deşi profesorul Gao spune că nu a văzut rezultatul, a menţionat că a „auzit" că laboratorul a primit un aviz de sănătate.

„Cred că au ajuns la concluzia că cei de acolo respectă toate protocoalele. Nu au găsit [nicio] abatere".

Potrivit unor relatări BBC, virusul care provoacă Covid, este aproape sigur, că a provenit cândva de la lilieci. Dar cum a ajuns de la lilieci la oameni este o întrebare mult mai controversată, iar de la început au existat două posibilităţi principale.

Una este că virusul s-a răspândit în mod natural de la lilieci la oameni, poate prin intermediul altor animale. Mulţi oameni de ştiinţă spun că dovezile sugerează că acesta este cel mai probabil scenariu.

Dar alţi oameni de ştiinţă spun că nu există suficiente dovezi pentru a exclude principala posibilitate alternativă, şi anume că virusul a infectat o persoană implicată în cercetările de laborator concepute pentru a înţelege mai bine ameninţarea reprezentată de viruşii care apar din natură.

Aceste două alternative se află acum în centrul unei dispute geopolitice, teorii ale conspiraţiei şi a uneia dintre cele mai politizate şi toxice dezbateri ştiinţifice din zilele noastre.

Teoria conform căreia virusul ar fi scăpat accidental dintr-un laborator de cercetări medicale a reapărut în atenţia publicului în luna februarie, când directorul FBI a spus că un astfel de laborator este locul „cel mai probabil" de origine - deşi nu există un consens în rândul agenţiilor de informaţii americane în privinţa acestei chestiuni.

Congresul american a votat recent declasificarea informaţiilor privind originea pandemiei, preşedintele Biden fiind cel care a semnat proiectul de lege privind declasificarea originilor Covid-19.

Serviciile de informaţii americane, acum declasificate, sugerează că mai mulţi cercetători de la WIV s-au îmbolnăvit în toamna anului 2019 cu simptome „compatibile atât cu Covid-19, cât şi cu boli sezoniere comune".

Piaţa de fructe de mare Huanan din Wuhan, unde se vând şi animale sălbatice, dar şi spitalele din apropierea acesteia au fost punctul central al cercetărilor desfăşurate pentru găsirea unei explicaţii potenţiale referitoare la apariţia virusului în primele faze ale pandemiei.

Deşi China a dat dovadă de o lipsă marcantă de transparenţă, acei oameni de ştiinţă spun că acum există suficiente informaţii, cum ar fi datele privind acele cazuri timpurii şi prelevarea de probe de mediu în acea piaţă, pentru a exclude o scurgere de laborator.

De fapt, astfel de afirmaţii de certitudine au existat încă de la început, mai ales într-o lucrare din martie 2020, care a devenit una dintre cele mai citite şi mai controversate lucrări ştiinţifice din era internetului.

Originea proximală a Sars-Cov-2" a fost scrisă de unii dintre cei mai eminenţi oameni de ştiinţă din domeniul virologiei şi al bolilor emergente şi a concluzionat: „Nu credem că este plauzibil niciun tip de scenariu bazat pe ipoteza (scăpării virusului) de laborator".

Aceasta a contribuit la consolidarea ideii - care a devenit rapid predominantă în mare parte din mediatizare - că scurgerea de informaţii din laborator este o teorie a conspiraţiei.

Dar unul dintre autorii lucrării a declarat pentru podcastul BBC că acum are îndoieli cu privire la puterea acelei concluzii anterioare.

Ian Lipkin, profesor de epidemiologie la Universitatea Columbia din New York, are o experienţă îndelungată în urmărirea bolilor în întreaga lume, inclusiv în China, unde şi-a creat contacte puternice.

El a fost, de asemenea, consilierul ştiinţific al superproducţiei hollywoodiene din 2011, Contagion (Epidemia: Pericol nevăzut).

Profesorul Lipkin spune acum că excluderea oricărui scenariu de laborator din lucrarea de cercetare a fost o afirmaţie prea categorică.

Deşi continuă să creadă că piaţa de peşte rămâne cea mai plauzibilă explicaţie pentru provenienţa Covid şi nu crede că virusul a fost creat în mod deliberat, el nu consideră că toate scenariile de laborator sau de cercetare pot fi excluse.

La rândul său, şi el are o teorie proprie, indicând un alt laborator din Wuhan - condus de Centrul pentru Controlul Bolilor din Wuhan - situat la doar câteva sute de metri de piaţa de fructe de mare Huanan.

Acesta era cunoscut ca fiind implicat în colectarea a mii de probe de sânge şi fecale de la lilieci sălbatici, cercetări care se făceau uneori fără a purta echipament de protecţie adecvat, potrivit rapoartelor de presă chinezeşti - un risc clar de infecţie.

„Oamenii care lucrează acolo ar fi putut fi infectaţi în timp ce se aflau într-o peşteră colectând lilieci", spune profesorul Lipkin, adăugând că nu cunoştea laboratorul şi activitatea acestuia atunci când a participat la scrierea cercetării din martie 2020.

Prof. Lipkin spune că analizele ulterioare care indică piaţa de fructe de mare Huanan ca fiind originea virusului - inclusiv cercetările recente axate pe dovezile câinelui-raton din piaţă - nu rezolvă problema originii.

Virusul, spune el, ar fi putut „să provină din afara pieţei şi să fi fost amplificat în piaţă".

La suprafaţă, comentariile profesorului Gao despre faptul că nu exclude o scurgere din laborator par să fie în contradicţie cu poziţia declarată public de China.

„Aşa-zisa 'scurgere din laborator' este o minciună creată de forţe anti-chineze. Este motivată politic şi nu are nicio bază ştiinţifică", se arată într-o declaraţie furnizată BBC de ambasada Chinei în Marea Britanie.

În propaganda sa, guvernul chinez a promovat o a treia teorie proprie, ciudată şi neîntemeiată.

Virusul, spune acesta, nu a venit din laborator sau de pe piaţă, ci ar fi putut fi adus în ţară pe ambalajele alimentelor congelate.

Guvernul chinez spune că exclude atât laboratorul, cât şi piaţa - iar comentariile profesorului Gao ar putea fi considerate pur şi simplu ca fiind versiunea mai ştiinţifică a acestei poziţii, deoarece el nu exclude niciuna dintre ele. Ambele se bazează pe această idee a lipsei de dovezi.

„Chiar nu ştim de unde a venit virusul... întrebarea este încă deschisă", a mai declarat profesorul Gao pentru BBC.

O anchetă despre originea Covid-19 realizată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a ajuns la concluzia că este „extrem de puţin probabil" ca virusul să fi scăpat dintr-un laborator.

Planurile pentru desfăşurarea celei de-a doua faze a anchetei OMS, ce includeau investigaţii în laboratoarele din zona metropolei Wuhan, au fost respinse de Guvernul chinez, au precizat realizatorii podcastului difuzat de BBC Radio 4.

(Sursa: BBC).

viewscnt