Pacient cu melanom în România: acces dificil la investigații, terapie adjuvantă nedecontată, șanse de supraviețuire reduse

Pacient cu melanom în România: acces dificil la investigații, terapie adjuvantă nedecontată, șanse de supraviețuire reduse
noiembrie 05 08:00 2019 Timp citire articol: 3 minut(e)

În Europa o persoană din 100 va dezvolta melanom la un moment dat. 15 persoane din 100.000 sunt diagnosticate în fiecare an cu această formă agresivă de cancer de piele. În ceea ce-i privește pe români nu există o statistică, fiindcă țara noastră nu a fost în stare să facă un registru național care să raporteze date exacte. Specialiștii susțin însă că doar un român din doi cu melanom supraviețuiește la 5 ani.

Pe de o parte, diagnosticarea tardivă, în stadii avansate, pe de altă parte obstacolele întâlnite în sistemul sanitar românesc fac ca pacientul român cu melanom din start să aibă șanse reduse de supraviețuire.

Acces dificil la ganglionul santinelă

,,Pacientul român de obicei are o tumoră mai avansată decât un pacient european. S-a prezentat sau a fost diagnosticat mai târziu și asta din start îl plasează într-un stadiu avansat, ce necesită mult mai multe investigații și resurse. Și are șanse incomparabil mai mici de supraviețuire într-un sistem care nu are resurse nemaipomenit de mari”, a declarat conf. dr. Ana-Maria Forsea, medic dermatolog la Clinica de dermatologie oncologică a Spitalului Universitar de Urgență Elias din Capitală.

În cadrul simpozionului ,,Melanomul în actualitate. De la prevenție și diagnosticare precoce la tratamente revoluționare”, organizat de Asociația OncoPacienților Phoenix la Institutul Oncologic București (IOB), medicii oncologi au vorbit de accesul dificil la procedurile care vizează ganglionul limfatic santinelă (GLS).

,,Accesul pacienților la gangionul santinelă în România este dificil. Sunt puține centre care au experiență și fac ganglionul santinelă. Ghidul ESMO ( ghidul Societății Europene pentru Oncologie Medicală) recomandă că în stadiu incipient, T1 A e suficientă doar chirurgia, din stadiu 3 se recomandă tratament și investigații complexe, inclusiv pentru leziuni cerebrale. Trebuie făcut obligatoriu gangionul santinelă în stadiul trei”, a declarat dr. Laurenția Nicoleta Galeș, medic oncolog la Institutul Oncologic București.

Decontare doar pentru iradierea întregului cap, nu doar a leziunii

În timp ce ESMO recomandă radioterapia locală în metastazele cerebrale, în România se merge pe radioterapie totală.

,,La noi se face iradierea pe întreg capul, fiindcă doar radioterapia totală este rambursată de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Ghidul ESMO nu recomandă această variantă, ci recomandă radioterapie țintită, de tipul stereotaxie sau radiochirurgie, proceduri care se pot face și în România, dar care din păcate nu sunt rambursate de către CNAS și se fac pe costul pacientului în centrele private”, a precizat dr. Galeș.

Un tratament de stereotaxie poate costa între 2000-4000 de euro, în funcție de numărul ședințelor indicate pentru fiecare leziune cerebrală.

,,Motivul pentru care ESMO nu recomandă radioterapia totală a capului este că melanomul este o tumoră relativ radiorezistentă și iradierea cerebrală totală cu doza cu care se asigură protecție pentru melanom, a unei singure leziuni cerebrale duce la complicații mult prea mari pe țesutul cerebral sănătos”, a explicat dr. Laurenția Nicoleta Galeș.

Referitor la accesul românilor la terapii, medicii prezenți la simpozion au punctat că doar pentru metastaze sunt rambursate cam toate tratamentele, în ceea ce privește terapiile adjuvante stăm prost.

,,Involumab și Nivolumab ambele sunt aprobate din 2018 în Uniunea Europeană. La noi, Involumab este pe ultima sută de metri, dosarul a îndeplinit criteriile de rambursare, așteptăm publicarea în Monitorul Oficial”. Nu avem aprobat pentru terapia adjuvantă în România decât interferon, a adăugat medicul oncolog Galeș.

În prezent, melanomul este responsabil de 1% din totalul cancerelor cutanate diagnosticate și provoacă majoritatea deceselor cauzate de cancerul de piele. Despre incidența melanomului la cap și gât citește aici.

 

 

scrie un comentariu

2 Comentarii

 1. Alexandra
  noiembrie 05, 09:49 #1 Alexandra

  Si tratamentul cu pembrolizumab (imunoterapie), indicat în monoterapie pentru tratamentul melanomului avansat (nerezecabil sau metastatic)la pacienți adulţi, este compensat in Romania.

  Răspunde acestui comentariu
 2. Fdavid
  noiembrie 06, 15:06 #2 Fdavid

  Dacă va linișteste ,și in Germania e la fel numai ca aici măcar se decontează de casa de asigurari

  Răspunde acestui comentariu

Adaugă un comentariu