Pacienții cu cancer din România vor putea afla informații despre studiile clinice la care pot participa de pe o platformă digitală. Când va fi lansat proiectul

Pacienții cu cancer din România vor putea afla informații despre studiile clinice la care pot participa de pe o platformă digitală. Când va fi lansat proiectul
iulie 27 10:17 2023
Articol scris de:
Timp citire articol: 3 minut(e)

Ministerul Sănătății va lansa o platformă digitală despre studiile clinice derulate în România, de pe care pacienții cu cancer vor putea afla informații despre modul în care pot participa la acestea. 

Anunțul a fost făcut de conf. univ. dr. Michael Schenker, preşedintele Comisiei de oncologie a Ministerului Sănătăţii, la o conferinţă dedicată Zilei Mondiale de Luptă împotriva Cancerului Pulmonar.

“Există un proiect de dezvoltare a unei platforme digitale, la care să contribuie mai multe entităţi şi instituţii guvernamentale de genul Ministerului Sănătăţii, prin comisiile de specialitate, CNAS, Agenţia Naţională a Medicamentului, dar şi altfel de entităţi şi ONG-uri, societăţi profesionale, centre medicale. Toată lumea trebuie să aibă un acces deschis la această platformă, trebuie să fie o informare cât mai deschisă, cât mai exhaustivă vizavi de trialurile clinice care sunt în derulare”, a declarat dr. Schenker, citat de Agerpres.

Platforma va oferi informații despre cum se poate înscrie un pacient într-un studiu clinic.

“Foarte multe alte informaţii vor fi postate acolo, sper să se reuşească să se populeze într-un ritm cât mai rapid cu informaţii utile acea platformă. Mai departe, pacientul trebuie să contacteze centrul în care se derulează trialul clinic respectiv, trebuie să discute cu unul dintre medicii investigatori, care de la prima vizită o să-i explice despre ce e vorba, o să fie acea discuţie de informare”, a precizat conf. univ. dr. Michael Schenker.

Participarea la un studiu clinic presupune o etapă de informare, în care medicul investigator prezintă detaliile despre studiul clinic, și una de completare a unui formular specific de consimţământ.

“Medicul investigator trebuie să-i explice toate lucrurile, după care, odată cu semnarea acelui consimţământ, lucrurile încep să curgă şi practic participarea pacientului în acel trial clinic este deschisă”, a explicat dr. Schenker.

Pe lângă prezentarea variantelor de studii clinice, pacientului i se prezintă și varianta sau variantele standard de tratament, astfel încât acesta să aleagă opţiunea pe care o consideră cea mai utilă.

“Mai întâi trebuie să se informeze unde sunt în derulare trialuri clinice pentru diagnosticul dânsului, dar asta trebuie foarte rapid, pentru că la diagnostice de genul cancerului pulmonar săptămânile prea multe de întârziere nu sunt bune, trebuie să ne mişcăm repede pentru ca pacientul să înceapă un tratament specific”, a mai spus medicul.

România a implementat anul trecut ultimele reglementări europene în domeniul studiilor clinice.

“Am făcut un salt fantastic, de la coada clasamentului în vârful european. Astăzi suntem printre ţările cu cel mai rapid acces la proiectele care sunt iniţiate la momentul acesta (…). Lucrul acesta este un avantaj pentru toată lumea, în primul rând pentru pacienţi, pentru că în România vor fi mai mulţi pacienţi care vor avea acces la aceste tratamente inovatoare care vin prin aceste trialuri clinice”, a mai spus Michael Schenker.

scrie un comentariu

0 Comentarii

Adaugă un comentariu