Membrii Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private (PALMED) îşi propune să impulsioneze guvernul să crească substanţial sumele alocate pentru serviciile de medicină dentară, în condiţiile în care jumătate din populaţia României nu merge la medicul stomatolog.
Declraraţiile au fost făcute miercuri, în cadrul primului eveniment dedicat industriei de stomatologie - "Forum PALMED – Viitorul medicinei dentare din România. Provocări şi perspective".
"Ne concentrăm acum pe dezvoltarea rapidă a diviziei de stomatologie a patronatului, datorită nevoii de protejare a drepturilor pacienţilor - de informare şi liberă alegere a tratamentului şi instituţiei medicale în special. Din păcate, studiile arată că aproape jumătate din populaţia României nu merge nici acum la medicul stomatolog, principalele cauze fiind neimplicarea autorităţilor în ceea ce priveşte educarea pacienţilor cu privire la importanţa igienei dentare, dar şi lipsa banilor", a declarat preşedintele PALMED, Cristian Hotoboc.
"Din acest motiv, ne propunem să impulsionăm Statul să crească substanţial sumele alocate pentru serviciile de medicină dentară, mai ales că industria noastră privată pune la dispoziţia pacienţilor cele mai avansate tratamente", a completat el.
Datele oficiale arată că medicina dentară din România a primit doar 0,33% din bugetul alocat asigurărilor sociale în 2020, deşi incidenţa cariilor dentare este foarte ridicată.
"Anul trecut, din total cheltuieli pentru asistenţa medicală în România, din Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate, medicina dentară a reprezentat doar 0,33%, în condiţiile în care suntem pe ultimul loc în Europa la incidenţa cariilor dentare - 99%", a precizat vicepreşedintele CNAS, Adela Cojan.
"Prioritatea de finanţare trebuie să reprezinte prevenţia, drept pentru care am înaintat către Ministerul Finanţelor Publice o solicitare de suplimentare a bugetului pentru categoria 6-12 ani în acest sens. Asta deşi finanţarea sectorului sanitar nu depăşeşte 5,2% din PIB în România, faţă de media europeană, care e cuprinsă între 9-11%", a adăugat reprezentantul CNAS.
Potrivit Adelei Cojan, există o disproporţie a repartizării contractelor de furnizare de servicii. Astfel, din totalul de 4.402 de contracte încheiate cu stomatologii din ţară, doar 26% îşi desfăşoară activitatea in mediul rural, în condiţiile în care România este ţara din Europa cu cea mai mare proporţie a populaţiei care trăieşte în mediul rural, de circa 45%,
În România există în prezent circa 15.650 de cabinete stomatologice, de patru ori mai multe decât în anul 2000, din care 95% sunt private, potrivit datelor oficiale.
Piaţa privată de stomatologie este estimată la 2,1 miliarde de lei în 2020, după un avans considerabil înregistrat în ultimii ani, creşterea datorându-se, în principal, proceselor de digitalizare a industriei dentare moderne, arată datele prezentate la primul forum PALMED pentru stomatologie.
PALMED şi-a propus să susţină astfel şi industria de stomatologie, atât cabinetele individuale, clinicile şi reţelele de stomatologie, cât şi furnizorii medicali şi a lansat un apel la crearea unei organizaţii puternice care să lupte pentru drepturile pacienţilor, dar şi ale principalilor actori din medicina dentară privată.
Cel mai recent studiu Kantar, care analizează dinamica datelor pe ultimii trei ani, arată că jumătate dintre români nu merg la dentist, iar o treime nu-şi duc nici copiii la medicul stomatolog, deşi recomandările specialiştilor indică faptul că prima vizită la dentist trebuie să aibă loc la cel puţin 6 luni de la apariţia primului dinte.