Problema întârzierilor la decontarea facturilor de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) afectează de mai multe luni atât spitalele publice, cât şi programele naţionale de sănătate şi farmaciile. Miercuri, Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private (PALMED) a dezvăluit că există plăţi restante şi către furnizorii privaţi de servicii de sănătate, care ar putea fi nevoiţi să întrerupă serviciile decontate de stat.
Patronatul îşi exprimă îngrijorarea cu privire la situaţia actuală a plăţilor pentru serviciile medicale prestate de furnizori, în condiţiile în care plăţile parţiale nu depăşesc 70% din valoarea facturilor emise pentru serviciile efectuate în luna octombrie.
"Este crucial să subliniem faptul că furnizorii din segmentul privat joacă un rol esenţial în asigurarea accesului pacienţilor la servicii medicale de calitate, efectuate la timp. Problema plăţilor parţiale şi întârziate pune în pericol capacitatea de a furniza aceste servicii şi de a răspunde nevoilor pacienţilor", a precizat PALMED, într-un comunicat.
Mai mult, patronatul avertizează că furnizorii de servicii medicale private ar putea fi nevoiţi să limiteze sau chiar să întrerupă serviciile decontate de stat în viitorul apropiat, din cauza lipsei de resurse financiare.
O astfel de decizie ar putea avea un "impact devastator" asupra accesului la îngrijiri medicale pentru mulţi pacienţi, la nivel naţional, potrivit PALMED.
Patronatul solicită CNAS să abordeze această problemă într-un mod transparent şi să efectueze, în întregime, plăţile restante pentru luna octombrie, fiind dispus să colaboreze cu toate instituţiile relevante pentru a identifica soluţii viabile şi sustenabile.
"Facem apel către Guvernul României şi către CNAS să ofere un cadru de predictibilitate pentru plata serviciilor care au fost şi continuă să fie efectuate în luna noiembrie, dar şi cu privire la cele care ar urma să fie realizate în ultima lună din acest an", mai arată PALMED.
CRIZĂ DE FINANŢARE ÎN SĂNĂTATE
Criza din sistemul public de sănătate este cunoscută încă din septembrie, când mai multe asociaţii de pacienţi au transmis un mesaj în care acuzau că lipsa rectificării bugetare a blocat activitatea în spitalele din România.
Guvernul a făcut un prim pas pentru rezolvarea problemei, alocând fonduri către sectorul de Sănătate în 20 octombrie, însă sumele nu au fost suficiente.
Astfel, multe spitale au ajuns într-o situaţie gravă, rămânând fără fonduri, în condiţiile în care Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) are întârzieri de câteva luni în decontarea plăţilor realizate de spitale.
În 9 noiembrie, Guvernul a făcut o nouă încercare pentru a rezolva problema, alocând noi fonduri pentru Sănătate.