Pas important pentru tratamentul personalizat al tuberculozei, realizat printr-un studiu care a inclus și pacienți din România

Pas important pentru tratamentul personalizat al tuberculozei, realizat printr-un studiu care a inclus și pacienți din România
februarie 22 12:11 2021 Timp citire articol: 2 minut(e)

Un studiu realizat de cercetători germani, care a inclus și pacienți din România, a realizat un pas important în vederea dezvoltării de terapii personalizate pentru tuberculoză, identificând biomarkeri care pot prezice durata optimă a tratamentului. 

Studiul a fost realizat de cercetători de la Centrul German de Cercetare a Infecțiilor (DZIF), în cooperare cu Centrul German pentru Cercetarea Plămânului (DZL).

Cercetătorii au pornit de la obiectivul de a determina noi biomarkeri care să prezică durata necesară a tratamentului, pe baza studierii ARN din sânge.

În prezent, tratamentul pentru pacienții cu tuberculoză durează 6 luni, însă poate dura peste 18 luni pentru cei cu forme de tuberculoză multidrog-rezistentă. Cu toate acestea, pentru medici nu este întotdeauna clar care este durata necesară a tratamentului.

“Este o perioadă lungă pentru cei afectați, care trebuie, de obicei, să ia mai mult de patru antibiotice zilnic, suferind efecte adverse serioase. Avem nevoie cât mai repede de un biomarker care să permită implementarea unei durate de tratament individualizate”, a afirmat prof. dr. Christoph Lange, director al DZIF, citat de sciencedaily.com.

Cercetătorii au analizat mai multe mii de gene și au selectat 22 dintre ele, a căror activitate este corelată cu evoluția bolii. Potrivit studiului, producția de ARN asociat acestor 22 de gene în sânge poate indica dacă un pacient este vindecat de tuberculoză (și nu mai are nevoie de tratament) sau, dimpotrivă, are nevoie în continuare de tratament.

În cadrul studiului au fost incluse patru grupuri de pacienți din Germania, cu tuberculoză multidrog rezistentă sau nu, și un grup de pacienți din București. Analiza ARN-ului celor 22 de gene a permis validarea metodei, permițând identificarea duratei de tratament pentru tuberculoză.

“Individualizarea duratei tratamentului reprezintă un mare pas înainte către medicina personalizată în tuberculoză”, a mai spus prof. dr. Christoph Lange.

Cercetătorii germani urmează să realizeze noi studii pentru a valida noua metodă.

  Citește mai multe despre:
  Categorii:
scrie un comentariu

0 Comentarii

Adaugă un comentariu