Perioada optimă pentru reabilitarea braţului şi a mâinii după un AVC

Perioada optimă pentru reabilitarea braţului şi a mâinii după un AVC

Un studiu clinic randomizat de faza a II-a a constatat că perioada optimă pentru reabilitarea intensivă a braţului şi a mâinii după un accident vascular cerebral (AVC) ar trebui să înceapă la 60 până la 90 de zile după eveniment.

Studiul, realizat de cercetătorii universităţii Georgetown şi MedStar National Rehabilitation Network (NRH), a fost publicat săptămâna trecută în PNAS.

Aceeaşi reabilitare intensivă la mai puţin de 30 de zile după un accident vascular cerebral a oferit unele beneficii, dar reabilitarea la şase luni sau mai mult după un accident vascular cerebral nu a arătat niciun beneficiu semnificativ în comparaţie cu cei care au primit îngrijiri standard.

Aproximativ 750.000 de noi accidente vasculare cerebrale apar în fiecare an în Statele Unite. Aproape două treimi dintre persoanele care au un accident vascular cerebral nu recuperează funcţia completă în mâini şi braţe, o afectare care poate limita sever activităţile de zi cu zi.

„Constatarea noastră demonstrează existenţa unei perioade critice sau a unui moment optim în care adulţii sunt cei mai receptivi la reabilitare după un accident vascular cerebral. Studiile clinice anterioare au găsit puţine sau foarte mici îmbunătăţiri ale funcţiei motorii post-accident vascular cerebral, astfel încât cercetarea noastră ar putea fi un progres important în găsirea unor modalităţi prin care putem face îmbunătăţiri substanţiale în recuperarea braţelor şi a mâinilor", spune doctorul Alexander Dromerick, autor principal, profesor de medicină de reabilitare şi neurologie la centrul medical al universităţii Georgetown şi vicepreşedinte la MedStar NRH.

Pentru studiul lor, clinicienii au înscris 72 de participanţi cu accident vascular cerebral, în principal din zona Washington, D.C., în termen de trei săptămâni de la accidentul vascular cerebral. Participanţii au fost repartizaţi aleatoriu pentru a primi pe lângă terapiile prescrise în mod regulat 20 de ore suplimentare de terapie axate pe activităţi pentru abilităţile motorii, începând cu momente diferite după accidentul vascular cerebral.

Terapia suplimentară a început fie la 30, 60 până la 90 de zile după accidentul vascular cerebral, fie la şase luni sau mai mult post-accident vascular cerebral. Rezultatele au fost comparate cu un grup de control care a primit doar terapiile obişnuite de reabilitare, nu şi o pregătire suplimentară de reabilitare motorie.

„Rezultatele noastre sugerează că reabilitarea motorie mai intensă ar trebui să fie oferită pacienţilor cu accident vascular cerebral la 60 până la 90 de zile de la debutul accidentului vascular cerebral. Este bine cunoscut faptul că un creier tânăr în curs de dezvoltare arată o mare plasticitate, comparativ cu alte momente ale vieţii. Rezultatele noastre arată că poate exista o perioadă similară de plasticitate sporită pentru pacienţii cu accident vascular cerebral la un anumit moment după accidentul vascular cerebral", spune doctorul Elissa Newport, director al Centrului pentru Plasticitate şi Recuperare a Creierului din cadrul centrului medical universitar Georgetown.

Îmbunătăţirea funcţiei mâinilor şi braţelor descrisă în acest studiu nu a fost doar semnificativă statistic, ci a fost şi suficient de mare pentru a fi percepută ca semnificativă din punct de vedere funcţional de către pacienţii înşişi.

„Abordarea noastră arată că pacienţii pot tolera o pregătire motorie mult mai intensă decât cea oferită în mod tradiţional dacă sunt liberi să-şi aleagă activităţile utilizate în antrenamentele proprii. Ştiind că ar putea exista o perioadă critică pentru recuperare, există multe tehnici pe care le-am putea imagina şi aplica pentru îmbunătăţirea recuperării în această perioadă de timp", spune profesor-doctor Dorothy F. Edwards, profesor de kineziologie şi medicină la universitatea Madison din Wisconsin şi membru al Centrului pentru Plasticitate şi Recuperare a Creierului.

Cercetătorii speră că studiul lor va stabili fereastra de timp necesară recuperării, pentru ca cercetările viitoare să combine terapia cu stimularea creierului sau cu medicamente menite să ajute zonele rămase sănătoase ale creierului să recupereze funcţiile afectate sau să preia funcţiile pierdute în urma unui accident vascular cerebral.

Cercetătorii intenţionează, de asemenea, să conceapă un studiu clinic mai mare pentru a confirma constatările actuale şi pentru a determina doza optimă de terapie care să ofere cele mai bune efecte în această perioadă optimă de recuperare.

viewscnt