Persoanele în vârstă reticente în a cere ajutor pentru probleme de sănătate mintală

Persoanele în vârstă reticente în a cere ajutor pentru probleme de sănătate mintală

Mai puţin de 40% dintre australienii în vârstă care au boli cronice sunt dispuşi să ceară ajutor pentru probleme de sănătate mintală, chiar dacă ar avea nevoie de sprijin. Concluzia vine în urma unui nou studiu al Universităţii Edith Cowan (ECU) care a investigat intenţiile bătrânilor de-a apela la ajutor specializat.

Cercetătoarea Claire Adams a selectat 108 persoane cu vârsta de 65 de ani şi peste şi care trăiesc cu boli cronice, cum ar fi bolile cardiovasculare, bolile respiratorii, inclusiv astmul şi diabetul de tip 2 şi le-a întrebat despre atitudinile şi convingerile lor faţă de căutarea unui ajutor pentru probleme de sănătate mintală.  Adams a constatat că 41% dintre adulţii în vârstă cu boli cronice nu intenţionează să caute ajutor pentru sănătatea lor mintală, chiar dacă ar avea nevoie.

„Unul din şapte australieni are peste 65 de ani. Dar, deşi trăim mai mult, nu trăim neapărat mai bine sau mai fericiţi. Este încurajator faptul că majoritatea participanţilor (59%) au spus că vor căuta ajutor dacă ar avea nevoie de el, dar o proporţie ridicată nu, ceea ce este îngrijorător având în vedere îmbătrânirea populaţiei noastre”, a spus doamna Adams.

În opinia sa, dialogul cu medicul de familie, influenţa societăţii şi capacitatea fizică sunt factori care le pot influenţa decizia. ,,Dacă oamenii ar crede că a vorbi cu medicul lor ar fi util, ar fi  probabil mai dispuşi să caute ajutor. Dacă familia şi prietenii nu îi vor sprijini, nu vor vrea să vorbească despre sănătatea lor mintală", a spus dr. Adams.

„O altă barieră era aceea că ei credeau că sunt incapabili fizic să acceseze serviciile”, a precizat cercetătoarea, care a observat că provocările legate de sănătatea mintală devin din ce în ce mai răspândite în Australia şi în întreaga lume.

„Ştim că persoanele în vârstă cu boli cronice sunt expuse riscului de declin al sănătăţii mintale, deci este important să beneficieze devreme de serviciile de asistenţă pentru a reduce problemele severe de sănătate mintală şi pentru a-şi îmbunătăţi calitatea vieţii”, a spus ea, potrivit Medicalxpress.com. Acest studiu demonstrează că schimbarea atitudinii este necesară la persoanele în vârstă cu boli cronice.

viewscnt