Peste 200 de medici reumatologi din țară cer respectarea drepturilor pacienților în prescrierea tratamentului biologic și biosimilar, criticând o propunere a CNAS

Peste 200 de medici reumatologi din țară cer respectarea drepturilor pacienților în prescrierea tratamentului biologic și biosimilar, criticând o propunere a CNAS
ianuarie 16 13:05 2023 Timp citire articol: 4 minut(e)

O scrisoare deschisă semnată de 216 medici reumatologi din întreaga țară atrage atenția principalilor factori de decizie din Sănătate asupra unei propuneri a Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), care elimină necesitatea obținerii consimțământului informat al pacientului pentru trecerea de la tratamentul cu medicamente biologice la medicamente biosimilare echivalente, de la 1 aprilie 2023.  Medicii solicită respectarea drepturilor pacienților și menținerea consimțământului informat al pacientului în ceea ce privește tratamentul cu medicamente biologice sau biosimilare.

Scrisoarea deschisă se referă la proiectul de modificare a contractului-cadru care reglementează condițiile acordării asistenței medicale, publicat în 29 noiembrie 2022 de către CNAS.

Conform unui articol din proiect, peste 5.300 de pacienți, inclusiv copii, cu boli reumatice grave (artrită reumatoidă, artrită idiopatică juvenilă, spondiloartrite, artropatie psoriazică, vasculite sistemice), care în prezent sunt tratați cu biologice originale, vor fi trecuți de la 1 aprilie 2023 pe un tratament cu medicamente biosimilare echivalente, eliminând necesitatea obținerii consimțământului informat al pacientului pentru noul tratament, așa cum prevăd reglementările actuale.

“Excluderea obținerii consimțământului informat al pacientului pentru tratamentul pe care îl va urma, propusă de CNAS și Ministerul Sănătății, constituie o gravă încălcare a eticii și deontologiei medicale, pentru că elimină dreptul legitim al pacientului de a fi informat asupra opțiunilor terapeutice existente pentru boala sa”, se arată în scrisoarea deschisă.

În prezent, procedura consimțământului informat permite pacientului să primească informații despre beneficiile previzibile ale terapiilor disponibile, dar și asupra riscurilor potențiale ale acestora, astfel încât să consimtă în cunoștință de cauză cu privire la tratamentul recomandat.

Aceste drepturi sunt prevăzute și în Legea drepturilor pacientului.

“Noi, subsemnații, medici practicieni reumatologi, solicităm autorităților statului cu atribuții în domeniul păstrării sănătății populației să asigure respectarea principiilor eticii și deontologiei medicale în activitatea medicală pe care o desfășurăm, inclusiv păstrarea consimțământului informat al pacientului, ca garant al dreptului acestuia de a fi informat asupra tratamentului recomandat de medic”,  menționează scrisoarea deschisă.

În scrisoare sunt aduse o serie de argumente de susținere, printre care:

  • Biosimilarele sunt terapii biologice, pentru care trebuie obținut consimțământul informat al pacientului, înainte de prescriere;
  • Eliminarea procedurii consimțământului informat al pacientului este inacceptabilă din punct de vedere al practicii medicale în Romania anului 2023, ea contravine tuturor principiilor europene la care România a aderat;
  • Actualul mecanism de decontare al biologicelor/biosimilarelor la valoarea de 120% din prețul de referință duce la decontarea la preturi diferite pentru diversele biosimilare de către CNAS, mult peste prețul de referință și se ajunge la situația ridicolă în care există biosimilare pentru care CNAS decontează un preț mai mare decât pentru original, sau în care “economia” obținută de CNAS este de 9 lei pe unitatea terapeutică;
  • Demersul de creștere a penetranței biosimilarelor trebuie corelat cu o reducere semnificativă a prețului decontat pentru acestea, urmând exemplul altor țări, precum Danemarca, unde autoritățile au obținut o reducere de 83% a costului biosimilarelor, în schimbul asigurării unei penetranțe de 95% a acestora.

În baza argumentelor cuprinse în scrisoare, medicii reumatologi solicită retragerea propunerilor CNAS, în principal a articolului 156^1, și prezintă o serie de propuneri alternative:

  1. menținerea obligativității obținerii consimțământului informat al pacientului pentru toate terapiile biologice, atât biosimilare, cât și originale;
  2. implementarea altor măsuri coerente de a aduce economii la buget, fără a fi afectate drepturile pacienților și practica medicală:
  3. eliminarea aplicării prevederilor Ordinului CNAS nr. 615/2010 (decontare la 120% din prețul de referință), pentru produsele biologice (atât originale, cât și biosimilare);
  4. implementarea unui program multianual de creștere progresivă a penetranței biosimilarelor în piața de biologice, corelat cu reducerea consistentă a sumelor decontate de CNAS pentru acestea, prin negocierea unor reduceri semnificative de prețuri.

Scrisoarea deschisă a fost depusă în 16 ianuarie 2023 în atenția mai multor instituții: CNAS, Ministerul Sănătății, Colegiul Medicilor din România, Administrația Prezidențială, Comisiile de Sănătate din Parlament, Comisiile pentru Drepturile Omului din Parlament și Avocatul Poporului.

scrie un comentariu

0 Comentarii

Adaugă un comentariu