Peste 3,4 milioane de persoane vaccinate împotriva Covid-19 în România

Peste 3,4 milioane de persoane vaccinate împotriva Covid-19 în România
mai 04 18:04 2021 Timp citire articol: 3 minut(e)

România a depășit marți seară pragul de 3,4 milioane de persoane vaccinate împotriva Covid-19 de la debutul campaniei de imunizarepotrivit Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva Covid-19 (CNCAV).

Astfel, până marți seara au fost vaccinate în total 3.411.328 persoane, din care 2.082.585 de persoane au primit și doza de rapel (numărul total de doze administrate fiind de peste 5,49 milioane).

În România, circa 17,5% din populație a primit cel puțin o doză de vaccin anti-Covid-19, semnificativ mai puțin decât alte state din UE precum Ungaria (41,7%), Germania (28,3%), Spania (25,9%), Franța (24,9%) sau Polonia (23,6%), potrivit datelor centralizate de agenția Bloomberg.

Totuși, multe state europene au amânat administrea rapelului pentru a asigura o acoperire vaccinală cât mai mare a populației, în timp ce România a decis să administreze rapelul după perioada recomandată de producător.

În ultima zi au fost administrate 85.604 de doze de vaccin: 32.629 de persoane au primit prima doză de vacin, iar 52.975 au primit doza de rapel.

Potrivit CNCAV, 14.319 cazuri de reacții adverse, cele mai multe “comune și minore”, au fost semnalată până acum – 6.840 după vaccinul Pfizer/BioNTech, 1.545 după Moderna și 5.934 după AstraZeneca. Marți a fost prima zi când s-a administrat vaccinul Johnson & Johnson în România, însă doar 45 de doze au fost administrate până la ora 17.00.

România și-a propus vaccinarea a 10,4 milioane de persoane până la finalul lunii septembrie, ceea ce presupune accelerarea campaniei de vaccinare în următoarele luni comparativ cu ritmul de până acum.

Potrivit premierului Florin Cîțu, cel puțin 5 milioane de persoane ar putea fi vaccinate împotriva Covid-19 până la finalul lunii mai, ca urmare a creșterii livrărilor de doze de către companiile farmaceutice, iar 10 milione de persoane ar putea fi imunizate până la sfârșitul lui iulie.

Autoritățile au demarat, în urmă cu o săptămână, o etapă-pilot de imunizare prin centre mobile a persoanelor din comunități rurale izolate, iar în curând va începe și imunizarea de către medicii de familie. Alte măsuri vizează organizarea de maratoane de vaccinare în marile centre urbane, în care oricine poate fi vaccinat fără programare.

Imunizarea împotriva Covid-19 a demarat în 27 decembrie în România, ca și în celelalte state din Uniunea Europeană, cu vaccinul produs de companiile Pfizer și BioNTech, primul care a primit autorizație de punere pe piață (APP) condiționată în UE. Din 4 februarie a început administrarea vaccinului Moderna, iar din 15 februarie a vaccinului AstraZeneca.

Din 15 ianuarie a început în România etapa a doua de vaccinare, care vizează imunizarea populației cu grad ridicat de risc (pacienți cronici, persoane în vârstă) și a lucrătorilor din domenii-cheie, esențiale.

În etapa a treia de vaccinare este inclusă populația generală cu vârsta de cel puțin 16 ani. Această etapă a demarat în 15 martie.

În aprilie, România va primi peste 3,3 milioane de doze de vaccin, potrivit calendarului de livrări estimat în prezent, semnificativ mai mult față de cantitățile livrate în lunile anterioare.

  Citește mai multe despre:
  Categorii:
scrie un comentariu

0 Comentarii

Adaugă un comentariu