Peste 500 de comune din România nu au medici de familie

Peste 500 de comune din România nu au medici de familie
martie 27 14:51 2019
Articol scris de:
Timp citire articol: 3 minut(e)

Peste 500 de comune din România nu au medici de familie, arată un raport al Comisiei pentru sănătate și familie din Camera Deputaților, care a folosit acest argument în favoarea adoptării proiectului de lege care permite medicilor de familie să lucreze la puncte de lucru secundare dacă pot acoperi minimum 10 ore pe săptămână.

România are în prezent 2.861 de comune, ceea ce înseamnă că una șin șase comune din țară se confruntă cu lipsa medicilor de familie.

“În cele două puncte secundare de lucru medicul poate asigura un program de 10 ore pe săptămână pe punct de lucru, încadrându-se în programul de jumătate de normă reglementat de legislația actuală. Lipsa de medici de familie din peste 500 de comune justifică această modificare”, se arată în raportul asupra proiectului de lege pentru modificarea art.75 din Legea nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătății.

Legea a fost adoptată miercuri de Camera Deputaților în forma decisă în Comisia pentru sănătate și familie a Camerei Deputaților, conform căreia cabinetele de medicină de familie pot deschide cel mult două puncte secundare de lucru în altă localitate.

Proiectul de lege pentru modificarea art.75 din Legea nr.95/2006 privind reforma în domeniu sănătății a fosr inițiat în 2018 de 26 de deputați și senatori din mai multe partide, atât de la putere, cât și din opoziție.

Comisia pentru sănătate și familie a eliminat din lege și o prevedere care limita deschiderea punctelor secundare de lucru la cel mult 15 km de cabinetul medical.

“Deschiderea unui punct de lucru secundar situat la mai puțin de 15 km față de cabinetul propriu nu se justifică, întrucât decizia aparține în exclusivitate medicului de familie care dorește să deschidă un punct de lucru și această dorință nu poate și nici nu trebuie să fie îngrădită de legislație în condițiile în care avem o lipsă de 500 de medici de familie în aceste comune și modificarea legislativă oricum include restricția de a avea posibilitatea deschiderii unui punct de lucru numai și numai în comunele unde nu există cabinet de medicină de familie”, se arată în raportul menționat.

Potrivit membrilor comisiei, toate cabinetele și punctele secundare de lucru vor aparține de aceeași CJAS la nivel județean, astfel că nu vor apărea probleme de finanțare sau stabilire corectă a programului de lucru.

În România există circa 11.000 de cabinete ale medicilor de familie.

Bugetul alocat medicinei de familie din România crește cu 6% în 2019, generând nemulțumiri majore în sector, în condițiile în care avansul acoperă doar inflația.

Recent, Colegiul Medicilor din România (CMR) a avertizat că medicii de familie din România ar putea recurge la întreruperea contractelor de furnizare de servicii medicale din cauza bugetului prea mic alocat medicinei de familie în 2019, desfășurând activitatea în regim privat, contra cost, ceea ce înseamnă că pacienții vor trebui să plătească pentru consultații.

scrie un comentariu

0 Comentarii

Adaugă un comentariu