Companiile farmaceutice Pfizer (Statele Unite) şi BioNTech (Germania) au anunţat că vaccinul anti-Covid-19 pe care l-au dezvoltat în parteneriat este eficient în proporţie de peste 90%, semnificativ peste pragul minim considerat necesar pentru a putea depune o solicitare de aprobare.
Cele două companii au prezentat luni rezultate preliminare ale studiului clinic de faza a III-a, care a început în iulie, precizând că nu există motive de îngrijorare în ceea ce priveşte siguranţa vaccinului.
Studiul clinic de faza a III-a organizat de BioNTec şi Pfizer a demarat la finalul lunii iulie şi a înrolat circa 44.000 de voluntari.
Rezultatele intermediare au fost analizate şi prezentate după ce 94 de participanţi în cadrul studiului clinic s-au îmbolnăvit de Covid-19. Companiile nu au precizat câţi pacienţi vaccinaţi sau care au luat placebo s-au îmbolnăvit, dar o rată de eficienţă de 90% înseamnă că cel mult 8 pacienţi vaccinaţi din cei 94 infectaţi au prfost vaccinaţi.
În urma acestor rezultate, cele două companii intenţionează să depună luna aceasta o solicitare de autorizare de urgenţă a vaccinului în Statele Unite.
"Este o zi importantă pentru ştiinţă şi pentru umanitate. Am atins un punct crucial în programul nostru de dezvoltare a vaccinului chiar în momentul în care omenirea are cea mai mare nevoie, când numărul infecţiilor atinge noi niveluri-record, spitalele sunt la limită şi economiile încearcă să redemareze", a afirmat preşedintele Pfizer, Albert Bourla, citat de Reuters.
Pfizer se aşteaptă ca vaccinul să fie autorizat în SUA pentru imunizarea persoanelor cu vârsta cuprinsă între 16 şi 85 de ani.
Pentru a depune solicitarea la autoritatea de reglementare în domeniul medicamentelor din SUA (FDA), companiile trebuie să depună rezultatele privind siguranţa vaccinului din studiul clinic cel puţin pentru jumătate dintre participanţi.
Pentru a câştiga timp, cele două companii au început deja să producă doze ale vaccinului, care vor fi distribuite doar după ce vaccinul va fi aprobat. Până la finalul acestui an, Pfizer şi BioNTech estimează că vor produce 50 de milioane de doze, suficiente pentru imunizarea a 25 de milioane de persoane - vaccinul fiind cu două doze.
Până la finalul anului 2021, companiile se aşteaptă să producă 1,3 miliarde de doze.
Vaccinul fost dezvoltat folosind tehnologia mARN – care foloseşte material genetic al virusului, sau ARN mesager, pentru a declanşa reacţia sistemului imunitar. Această tehnologie permite dezvoltarea şi producerea vaccinurilor într-un timp mai scurt.
Pentru a putera fi aprobat în Statele Unite, un vaccin trebuie să aibă o rată de eficienţă ce del puţin 50%.