Posibila supraimpozitare a cabinetelor stomatologice, criticată de patronatul profesiei. “Va duce la o creștere extraordinară a costurilor”

Posibila supraimpozitare a cabinetelor stomatologice, criticată de patronatul profesiei. “Va duce la o creștere extraordinară a costurilor”
august 18 10:30 2023
Articol scris de:
Timp citire articol: 3 minut(e)

Proiectul de ordonanță pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal și alte măsuri financiar-fiscale a stârnit o serie de reacții vehemente cu privire la intenția Guvernului de-a crește taxele și impozitele către stat, inclusiv a persoanelor care desfășoară activități de asistență medicală generală, specializată ori de asistență stomatologică, care realizează în mare proporție activitatea pe microîntreprinderi. ,,Considerăm că adoptarea acestui proiect, în forma sa actuală, va duce la o creștere extraordinară a costurilor de funcționare și, implicit, la un onorariu semnificativ mai mare perceput pacienților ce se adresează serviciilor de îngrijire a sănătății orale, în condițiile în care societatea noastră este, din nefericire, renumită pentru gradul scăzut de îngrijire a danturii”, a precizat Patronatul Medicilor Stomatologi din România (PMSR).

Proiectul de ordonanță prevede creșterea taxelor pe microîntreprinderile care au venituri peste un anumit plafon și majorarea impozitului pe dividende.

În cazul microîntreprinderilor, proiectul majorează impozitul pe venit de 1% la 3%, în cazul unor venituri peste 300.000 lei sau pentru cele care desfășoară activități pe câteva coduri CAEN, printre care și cele privitoare la activitățile medicale: CAEN 8621 (activități de asistență medicală generală), 8622 (activități de asistență medicală specializată), 8623 (Activități de asistență stomatologică), 8690 (alte activități referitoare la sănătatea umană).

În cazul în care, în cursul unui an fiscal, o microîntreprindere realizează venituri mai mari de 300.000 lei și o rată a rentabilității de peste 30%, calculată ca raport între profitul net și venituri totale, înregistrate potrivit reglementărilor contabile aplicabile, aceasta va trece la impozit pe profit de 16% începând cu trimestrul în care se înregistrează acest caz.

,,Analiza propunerilor de modificare a codului fiscal apărute recent în spațiul public, a ridicat un set de probleme distincte legate de funcționarea pe viitor a cabinetelor stomatologice. Finanțarea aproape inexistentă, pe parcursul a zeci de ani, a adus populația în punctul în care nu mai percepe cavitatea orală ca pe o parte esențială din corpul uman, ci ca pe un lux pe care, in prea multe cazuri, nu si-l permite. PMSR se opune ferm tendințelor de supraimpozitare a cabinetelor stomatologice și denunță discriminarea nejustificată a acestei profesii față de alte domenii”, se arată într-un comunicat emis de Patronat.

În ședința de urgență a Consiliului Director al PMSR, întrunit pentru a analiza acest proiect de ordonanță, s-au stabilit și măsurile necesare pentru a contracara, prin toate mijloacele legale, adoptarea unor astfel de modificări ale codului fiscal. PMSR a inițiat dialogul cu instituțiile statului pentru a ne asigura ca sunt pe deplin informați de noile dificultăți ce apar în urma adoptării acestui proiect.

,,Echilibrul fragil în care funcționează multe cabinete ce deservesc persoane cu venituri reduse, o sa fie spulberat de povara fiscală nou introdusă, ducând la închiderea cabinetelor stomatologice sau reorientarea investițiilor medicilor stomatologi in zone ce iși permit tarifele crescute. Considerăm profund inechitabilă și lipsită de fundament tendința de a corecta dificultățile financiare ale bugetului de stat, prin discriminarea fiscală a unor categorii profesionale, ce poartă singura vină că, în timp, au fost buni contribuabili”, a precizat conducerea PMSR.

Proiectul de ordonanță ar putea suferi modificări înainte de-a fi aprobat de Guvern.

scrie un comentariu

0 Comentarii

Adaugă un comentariu