Marea Britanie lansează o campanie de rapel de vaccinare împotriva poliomielitei pentru copiii din Londra cu vârsta sub 10 ani, după ce a confirmat că virusul se răspândeşte în capitală pentru prima dată după 1980.
Agenţia pentru Securitate Sanitară din Marea Britanie a identificat anul acesta 116 poliovirusuri din 19 mostre de deşeuri culese de la uzinele de tratare a apei din Londra.
Agenţia a emis pentru prima dată alerta cu privire la depistarea virusului în canalizările din Londra, în luna iunie 2022.
Nivelurile de poliovirus găsite de atunci şi diversitatea genetică au indicat că transmiterea a avut loc într-o serie de cartiere din Londra, a declarat miercuri agenţia.
Momentan, nu au fost identificate cazuri, dar, în încercarea de a depăşi un potenţial focar, medicii de familie vor invita acum copii cu vârste cuprinse între 1 şi 9 ani pentru vaccinuri de rapel, alături de o campanie mai amplă de recuperare a decalajelor la vaccinarea împotriva virusului polio deja anunţată.
Ratele de imunizare din Londra variază, dar sunt, în medie, sub rata de acoperire de 95% pe care Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) o sugerează ca fiind necesară pentru a ţine poliomielita sub control.
În trecut, poliomielita, care se răspânditeşte în principal prin contaminarea cu materii fecale, a provocat decesul şi paralizia a mii de copii anual, în întreaga lume.
Nu există niciun tratament care să vindece această boală, dar campaniile de vaccinare au reuşit aproape să pună capăt formei sălbatice a bolii, forma care apare în mod natural.
Poliomielita provoacă paralizie la mai puţin de 1% dintre copiii infectaţi, conform statisticilor.
Virusul găsit în reţeaua de canalizare din Londra este asemănător cu virusul folosit într-un vaccin utilizat în prezent în afara Regatului Unit, şi a fost identificat atunci când copiii vaccinaţi cu acest tip de vaccin cu virus viu l-au eliminat prin fecalele.
Virusul, considerat inofensiv, se poate transmite între copiii nevaccinaţi şi, în acelaşi timp, poate evolua într-o versiune mai periculoasă, putând provoca boli.
Luna trecută, Statele Unite au găsit un caz de poliomielită paralitică în afara oraşului New York, la un individ nevaccinat, primul din ultimii zece ani. Agenţia pentru Securitate Sanitară din Marea Britanie a declarat cazul ca fiind legat genetic de virusul descoperit la Londra.
Marea Britanie a anuţat, de asemenea, că va extinde supravegherea asupra virusului poliomielitei şi în alte locuri din afara Londrei pentru a vedea dacă virusul s-a răspândit şi mai mult.
Riscul pentru populaţia mai largă este evaluat ca fiind scăzut, deoarece majoritatea oamenilor sunt vaccinaţi, chiar dacă ratele sunt sub nivelurile optime pentru a preveni răspândirea, a mai menţionat Agenţia britanică.