Premieră mondială în Franţa: naşterea unui copil conceput după maturarea in vitro a ovocitelor prelevate de la o pacientă cu cancer înainte de chimioterapie

Premieră mondială în Franţa: naşterea unui copil conceput după maturarea in vitro a ovocitelor prelevate de la o pacientă cu cancer înainte de chimioterapie

O echipă de medici francezi a reuşit, în premieră mondială, să asiste naşterea unui copil conceput după maturarea in vitro a ovocitelor prelevate de la o pacientă cu cancer înainte de chimioterapie, ceea ce a permis prezervarea fertilităţii.

Echipa care a realizat premiera la Spitalul Antoine-Béclère AP-HP din Clamart a fost condusă de prof. Michaël Grynberg, şeful serviciului de medicină a reproducerii şi prezervării fertilităţii, şi de prof. Nelly Achour Frydman, responsabilă de biologia reproducerii.

Rezultatele au fost prezentate într-un articol publicat săptămâna trecută în publicaţia ştiinţifică Annals of Oncology.

Prezervarea fertilităţii feminine este un domeniu important al medicinei reproducerii. Autoconservarea ovocitelor şi/sau a embrionilor, inclusiv crioprezervarea ţesutului ovarian, reprezintă alternative reale pentru femeile aflate la vârsta fertilă, în cazul în care fertilitatea poate fi alterată de o boală sau de tratamentul unei afecţiuni.

În mod tradiţional, vitrificarea ovocitelor sau a embrionilor necesită obţinerea de ovocite mature în urma stimulării hormonale a ovarelor.

Totuşi, unele patologii hormono-dependente precum cancerul mamar pot fi asociate cu contraindicaţii ale administrării de tratamente hormonale.

În alte cazuri, stimularea ovariană nu poate fi realizată, mai ales în cazul în care trebuie începută chimioterapia.

Aceasta a fost situaţia pacientei spitalului Antoine-Béclère AP-HP, care a fost diagnosticată cu un cancer de sân hormono-dependent, cu contraindicaţie oncologică pentru stimularea ovariană.

Medicii au propus, în acest caz, folosirea tehnicii de maturare in vitro a ovocitelor (MIV) pentru a prezerva capacitatea de reproducere a pacientei, ca urmare a riscului de sterilitate generat de tratamentul pentru cancer.

Astfel, medicii au prelevat ovocite imature prin puncţie ovariană, sub control ecografic, fără nicio stimulare ovariană prealabilă.

Ovocitele au fost apoi maturate în laborator între 24 şi 48 de ore, iar unele dintre ele au tins maturitatea şi au putut fi vitrificate (o moetodă de îngheţare rapidă).

După remisia cancerului, pacienta prezenta infertilitate. După ce echipa oncologică şi-a dat acordul, echipa de medici de la spitalului Antoine-Béclère AP-HP i-a propus pacientei decongelarea ovocitelor şi fecundarea lor in vitro cu spermatozoizii partenerului său de viaţă.

Embrionii obţinuţi prin această metodă au fost apoi introduşi în uterul pacientei, care a putut ulterior să dea naştere unui copil.

“Capacitatea ovacitară sau embrionară este mai scăzută decât în cazul stimulării ovariene. Cu toate acestea, acest succes demonstrează că MIV reprezintă o opţiune reală pentru prezervarea fertilităţii feminine”, a explicat prof. Michaël Grynberg.

Premiera mondială a fost posibilă ca urmare a colaborării strânse între clinicienii şi biologii spitalului Antoine-Béclère AP-HP.

Mama şi copilul născut în iulie 2019 prin această nouă metodă sunt în prezent sănătoşi, a precizat echipa medicală.

viewscnt