Premieră mondială pentru tumorile cerebrale: Pacienţii revin la viaţa normală în câteva zile, printr-o abordare inovatoare

Premieră mondială pentru tumorile cerebrale: Pacienţii revin la viaţa normală în câteva zile, printr-o abordare inovatoare

Un pionier în chirurgie din Scoţia a îndepărtat, în premieră mondială, tumori cerebrale voluminoase prin sprâncenele pacienţilor.

Medicul neurochirurg Anastasios Giamouriadis, de la NHS Grampian, a adaptat o tehnică deja existentă pentru a îndepărta tumorile de mărimea unor mere mari, lăsând pacienţilor doar o mică cicatrice şi un ochi vineţiu, care se vindecă rapid.

Multe persoane au putut părăsi spitalul după doar 24 de ore şi s-au întors la muncă în câteva zile.

 „Nu am inventat acest tip de intervenţie chirurgicală, dar am modificat-o, prin sprânceană, pentru a avea mai mult spaţiu, ceea ce permite îndepărtarea unor tumori cerebrale foarte mari" a declarat dr. Anastasios Giamouriadis într-un comunicat al spitalului.

„Nu avem cunoştinţă de niciun alt loc din lume care să fi reuşit să îndepărteze tumori atât de mari ca noi”, a precizat el.

Tratarea tumorilor din partea din faţă a creierului a condus în mod tradiţional la necesitatea ca specialiştii chirurgi să îndepărteze o porţiune mare a craniului - expunând părţile sănătoase ale creierului în acest proces - în ceea ce este cunoscut sub numele de craniotomie.

„Noi intrăm prin sprânceană. Ne oferă un spaţiu foarte limitat, dar ne permite să efectuăm operaţia mai rapid şi cu mai puţine complicaţii" spune dr. Giamouriadis.

„Este o schimbare radicală şi mult mai puţin invazivă. În mod tradiţional, oamenii ar rămâne cu cicatrici pe toată fruntea, dar cu această metodă evităm acest lucru.

„Înainte trebuia să facem o craniotomie pentru a avea acces complet. Aceasta durează foarte mult timp. Numai pentru a ajunge la tumoră durează până la trei ore. În total, această abordare va dura între opt şi zece ore”, explică medicul specialist.

El spune că prin tehnica sa - care a fost aprobată de Societatea de Neurologie din Regatul Unit şi de Asociaţia Europeană a Societăţilor de Neurochirurgie - operaţia se poate încheia în trei ore, cu beneficii atât pentru pacient, cât şi pentru chirurg.

„Partea foarte complicată a acestor operaţii este chiar la sfârşit. Ai de-a face cu vase minuscule pe nervii optici, precum firele de păr. Le poţi vedea doar mărind foarte mult”, a spus el.

„Atunci când operăm şi sunt deja nouă ore, chirurgii pot fi obosiţi, ceea ce este de înţeles, aşa că metoda noastră reduce riscul de eroare prin reducerea duratei operaţiei. Cu această metodă eşti la tumoră în 30-40 de minute şi, atunci când faci ultima parte a operaţiei, chirurgul este încă proaspăt”, explică medicul.

Pacienţii care au fost supuşi acestei operaţii - cunoscută sub numele de Abord supraorbital modificat prin incizia sprâncenei pentru tumorile cerebrale - au înregistrat recuperări remarcabile, mulţi dintre ei revenind la viaţa normală la doar câteva zile după operaţie.

„După metoda tradiţională, pacienţii sunt ţinuţi adormiţi, noi îi trezim foarte lent şi au nevoie de terapie intensivă timp de câteva zile bune. Apoi petrec câteva săptămâni într-o secţie şi apoi, de obicei, au nevoie de reabilitare”, a explicat medicul.

„Cu această tehnică, pacienţii se trezesc imediat, uneori pleacă acasă a doua zi după operaţie, unde ştim că pot avea o recuperare mai rapidă şi mai bună. Acest lucru este important pentru pacient, dar şi pentru spital în ceea ce priveşte maximizarea capacităţii".

„Pacientul pleacă acasă a doua zi, doar cu un ochi vânăt. În câteva luni are o cicatrice abia vizibilă”.

O pacientă, Doreen Adams, a fost supusă unei craniotomii pentru îndepărtarea unei tumori în străinătate, înainte de a fi supusă ulterior acestei metode.

„Recuperarea după craniotomie a fost grea. Am contractat septicemie şi am fost bolnav timp de câteva săptămâni, iar recuperarea a durat mult timp", a declarat femeia în vârstă de 75 de ani.

Din păcate, acea intervenţie chirurgicală nu i-a rezolvat problema şi, odată întoarsă în Scoţia, a fost trimis la medicul Giamouriadis.

„Pentru mine, diferenţa dintre cele două operaţii este ca între zi şi noapte. Recuperarea mea după această operaţie a fost mult, mult mai rapidă. Am ieşit din spital două zile mai târziu şi m-am întors la viaţa mea normală aproape imediat. Să te gândeşti că poţi suferi o operaţie pe creier şi să revii la normal în câteva zile este de-a dreptul incredibil", a adăugat femeia.

viewscnt