Premieră mondială: Transplant de rinichi de porc la om fără reacţie imediată de respingere, realizat de o echipă de chirurgi din SUA

Premieră mondială: Transplant de rinichi de porc la om fără reacţie imediată de respingere, realizat de o echipă de chirurgi din SUA

O echipă de medici chirurgi din Statele Unite a realizat, în premieră mondială, un transplant de rinichi de porc la un pacient, fără a declanşa un răspuns imediat de respingere din partea sistemului imunitar.

Procedura ar putea marca un mare pas înainte în medicină, deoarece ar putea ajuta la salvarea multor pacienţi ce necesită transplant şi nu au acces la această procedură din cauza numărului prea mic de donatori de organe.

Procedura a fost efectuată la spitalul NYU Langone Health din New York, iar rinichiul folosit a fost prelevat de la un porc ale cărui gene au fost modificate pentru ca ţesuturile sale să nu conţină o moleculă care provoacă o reacţie imediată de respingere.

Beneficiarul transplantului a fost un pacient în comă fără şanse de supravieţuire şi care avea semne de disfunţie a rinichiului, a cărui familie a fost de acord cu realizarea procedurii experimentale, potrivit Reuters.

Timp de trei zile, rinichiul de porc a fost ataşat de vasele de sânge ale pacientului şi menţinut în afara organismului, astfel că cercetătorii l-au putut studia amănunţit.

Testele realizate au arătat că funcţiile rinichiului transplantat erau în parametri normali, a precizat medicul chirurg care a condus echipa ce a realizat transplantul, dr. Robert Montgomery.

Astfel, rinichiul a produs o cantitate normală de urină şi au existat semnale de respingere din partea organismului pacientului, aşa cum s-a întâmplat în experimente realizate anterior, în care s-a încercat transplant de rinichi de porc a maimuţe.

Mai mult, nivelul de creatinină, care anterior indica funcţionarea deficitară a rinichiului, a revenit în parametri normali după transplant.

Cercetătorii înceracă de decenii să găsească o soluţie pentru deficitul de organe pentru transplant, una dintre pistele investigate fiind folosirea de organe de animale. Totuşi, până acum, toate eforturile au fost zădărnicite de respingerea imediată a organelor transplantate de către organismul pacienţilor.

Pentru a depăşi acest obstacol, echipa condusă de dr. Montgomery a conceput o soluţie care presupune dezactivarea unei gene de la porc care produce o moleculă numită alfa-gan şi care provoacă respingere din partea organismului uman.

Porcul modificat genetic, numit GalSafe, a fost conceput de o companie privată şi a fost aprobat de către autoritatea de reglementare în domeniul alimentelor şi medicamentelor (FDA) din Statele Unite pentru a fi folosit ca hrană pentru persoanele cu anumite alergii alimentare şi pentru a servi ca posibilă sursă pentru dezvoltarea de posibile terapii la om.

În SUA, produsele medicale dezvoltate folosind animale trebuie autorizate de FDA.

Experimentul realizat la spitalul din New York ar putea deschide calea pentru realizarea de studii clinice la pacienţi cu insuficienţă renală completă. De altfel, echipa condusă de dr. Montgomery şi-a propus să demareze un astfel de studiu clinic în cel mult doi ani.

viewscnt