Premierul Ludovic Orban, care a participat la conferinţa de presă organizată cu ocazia instalării conf. univ. dr. Victor Costache în funcţia de ministru al Sănătăţii, a anunţat mai multe măsuri importante pentru sistemul de sănătate din România, precum reducerea taxei clawback, care “a devenit cel mai mare inhibitor al pieţei de medicamente”, şi introducerea asigurărilor complementare private de sănătate, posibil după modelul francez.
“Taxa clawback, aşa cum a fost gândită, a devenit cel mai mare inhibitor al pieţei de medicamente, ajungând la 26-27%. (...) Această taxă este plătită de firmele din domeniu, care nu mai pot să suporte efectiv această povară fiscală şi cafre, încetul cu încetul, se retrag de pe piaţă”, a afirmat Ludovic Orban.
Premierul a vorbit şi despre formula de calcul a preţurilor medicamantelor compensate, care ar putea fi schimbată.
“Se ştie că preţurile la medicamentele compensate şi gratuite sunt preţuri reglementate, care trebuie calculate după o formulă pe care trebuie să o discutăm (...), pentru că aşa cum este formula de calcul acum nu generăm stimulente foarte serioase pentru o prezenţă şi pentru o competiţie pe piaţa de medicamente”, a spus Ludovic Orban.
Premierul consideră că taxa clawback este în prezent aplicată “pauşal”, cu aceeaşi rată pentru medicamente inovative şi generice, anunţând că urmează să fie realizată “o analiză serioasă” în acest domeniu.
Premierul şi ministrul Sănătăţii au vorbit, la conferinţa de presă, şi despre necesitatea de a atrage mai mulţi bani în sistemul de Sănătate, inclusiv din fonduri private, iar au anunţat introducerea asigurărilor complementare private dce sănătate, posibil după model francez.
"Facem un studiu comparativ al legislaţiei asigurărilor complementare în mai multe ţări. Sunt un partizan al sistemului francez, din ce am studiat", a spus Ludovic Orban.
El a fost completat de ministrul Victor Costache, care a precizat că unul dintre modelele analizate este cel al "mutuelles de santé" din Franţa, "care sunt foarte bune şi independente".
Premierul i-a spus noului ministru că Ministerul Sănătăţii trebuie să realizeze o refacere a capacităţii administrative, în sensul debirocratizării şi reducerii perioadelor de avizare.
Ludovic Orban a anunţat şi o analiză a situaţiei Institutului Cantacuzino, trecut de guvernul PSD la Ministerul Apărării. “Dacă (transferul, n.r.) nu a produs efecte, il vom demilitariza”, a spus premierul.