Prescripția medicală a alimentelor sănătoase ar putea salva vieți și bani, arată un studiu realizat în SUA

Prescripția medicală a alimentelor sănătoase ar putea salva vieți și bani, arată un studiu realizat în SUA
martie 20 11:48 2019
Articol scris de:
Timp citire articol: 2 minut(e)

Eliberarea de prescripții medicale pentru alimente sănătoase ar putea reduce riscul dezvoltării unor boli cronice costisitoare, cum ar fi diabetul sau bolile cardiovasculare, și ar genera o scădere sensibilă a costurilor legate de îngrijirea medicală, arată un studiu realizat în Statele Unite.

Rețetele medicale ar putea chiar cuprinde și o reducere de 30% pentru alimente, inclusiv fructe și legume.

Utilizând o simulare computerizată, cercetătorii au calculat că rețetele pentru alimente ar putea preveni până la 3,28 milioane de evenimente cardiovasculare, cum ar fi infarctul miocardic și accidente vasculare cerebrale, și ar putea să genereze economii de 100.2 miliarde de dolari în privința costurilor cu îngrijirea sănătății, potrivit studiului prezentat săptămâna aceasta în ”PLoS Medicine”.

Persoanele incluse în simulări aveau între 35 și 80 de ani și erau înscrise în Medicare sau Medicaid.

Pentru simulare, cercetătorii au folosit date din cele trei cele mai recente Sondaje Naționale de Sănătate și Nutriție (NHANES 2009-2014), precum și din surse și meta-analize publicate care au inclus costurile, informații demografice, informații despre obiceiurile alimentare, efecte politice ale unei astfel de prevederi, precum și efectele bolii, și costurile asistenței medicale.

Mai multe ipoteze au fost luate în calcul în simulare,  incluzând și o estimare a impactului unei reduceri de 30% a prețurilor alimentelor prescrise pacienților.

Când cercetătorii au aplicat modelul cu o rețetă pentru fructe și legume, au estimat că 1,93 milioane de evenimente cardiovasculare ar fi prevenite și 39,7 miliarde de dolari ar fi economisite.

Atunci când în model au condus-o cu o rețetă mai largă pentru alimente sănătoase, au estimat că 3,28 milioane de evenimente cardiovasculare și 120.000 de cazuri de diabet vor fi evitate și vor fi economisite 100,2 miliarde de dolari.

”Am constatat că acoperirea parțială a costului achiziției de fructe, legume, cereale integrale, nuci, semințe, fructe de mare și grăsimi vegetalede prin Medicare și Medicaid ar fi extrem de rentabile și ar genera aproximativ același raport cost-eficacitate că tratamentele pentru colesterol ridicat sau hipertensiune arterială”, a declarat autorul cercetării Yujin Lee, de la Friedman School of Nutrition Science and Policy at Tufts University din Boston, citat de Reuters.

 

scrie un comentariu

0 Comentarii

Adaugă un comentariu