Preşedintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaţilor, despre propunerea unui impozit zero pentru medicii de familie: “Fără această măsură, medicina de familie riscă să moară”

Preşedintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaţilor, despre propunerea unui impozit zero pentru medicii de familie: “Fără această măsură, medicina de familie riscă să moară”

Preşedintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaţilor, Corneliu Florin Buicu, solicită aplicarea unei rate zero de impozitare pentru medicii de familie, avertizând că, fără această măsură, “medicina de familie riscă să moară”.

Măsura a fost anunţată de PSD în forma actualizată a programului de guvernare şi ar urma să fie aplicată de la 1 ianuarie 2020.

Corneliu Florin Buicu a prezentat pe pagina sa de Facebook, ca argument, două hărţi care prezintă deficitul de medici de familie în România în prezent şi estimarea deficitului în 2022, în lipsa unor măsuri adecvate.

“Impozit zero pentru medicii de familie este una dintre cele mai importante măsuri prevăzute în programul de guvernare, capabilă să transforme specialitatea de medicină de familie într-o specialitate atractivă. Fără această măsură, medicina de familie riscă să moară”, a avertizat preşedintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaţilor.

“Impactul “morţii” medicinei de familie este devastator asupra bugetului, având în vedere mutarea serviciilor medicale către nivelul de îngrijire spitalicesc ceva mai scump”, a completat oficialul.

Corneliu Florin Buicu consideră că această măsură va determina creşterea atractivităţii specialităţii intr-un ciclul care durează cel puţin cinci ani.

Numărul de cabinete ale medicilor de familie a scăzut cu 453 în ultimii trei ani şi a coborât sub pragul de 11.000 în 2018, arată un raport publicat recent de Institutul Naţional de Statistică (INS), consultat de 360medical.ro.

La începutul acestui an, reprezentanţii medicilor de familie au atras atenţia asupra subfinanţării cronice a asistenţei medicale primare din România, avertizând că această situaţie afectează sănătatea populaţiei.

Anul trecut, doar 5,7% din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) a fost alocat pentru asistenţa medicală primară.

viewscnt