Președintele Societății Române de Reabilitare Medicală sprijină scoaterea serviciilor conexe de kinetoterapie din contractul cu CNAS
Președintele Societății Române de Reabilitare Medicală, prof. univ. dr. Mihai Berteanu, consideră că scoaterea serviciilor conexe de kinetoterapie din contractarea cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) nu aduce o îngrădire a accesului pacienților la serviciile de sănătate.
Reacția medicului vine după disputa legată de o prevedere din proiectul noului contract-cadru care reglementează condițiile acordării asistenței medicale, lansat recent în dezbatere publică de către CNAS.
Proiectul de act normativ a fost discutat luni, într-o dezbatere publică, cu părțile interesate. Cele mai intense discuții au fost legate de o propunere din noul proiect, potrivit căreia serviciile de kinetoterapie nu vor mai putea fi decontate ca serviciu conex prin scrisoare medicală de la medicii din anumite specialități, printre care se numără și cardiologia.
Ulterior, ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, a lansat un avertisment către conducerea CNAS, susținând că instituția pe care o conduce nu va semna noul contract-cadru dacă acesta va restrânge accesul la servicii de sănătate. Ministrul s-a referit în special la serviciile oferite de fizioterapeuți.
Președintele Societății Române de Reabilitare Medicală consideră, însă, că această măsură ar fi în favoarea pacientului, prin creșterea calității și a complexității actului medical, evitarea birocrației, evitarea risipei financiare și respectarea dreptului pacientului de a-și alege furnizorul.
“În acest moment, nu există nicio reglementare privind efectuarea serviciului conex, deci nicio posibilitate de a verifica dacă acesta a fost într-adevăr efectuat, pentru că, deși reprezintă un serviciu medical, el nu este decontat în urma validării și semnării cu cardul de sănătate al pacientului, ceea ce poate duce la evaziune fiscală”, arată un comunicat transmis de societatea medicală.
O altă problemă este faptul că nu există o evaluare obligatorie a unităților de kinetoterapie care efectuează servicii conexe pentru diverse specialități și care nu pot fi astfel declarate furnizori acreditați.
„Facem aceste precizări ca răspuns la numeroasele informații eronate apărute în ultimele zile în spațiul public și sperăm că deciziile CNAS se vor baza pe opinia experților în domeniu și nu pe părerile exprimate în media sau pe rețelele de socializare. Stăm oricând la dispoziție presei și decidenților pentru lămuriri suplimentare”, a afirmat prof. univ. dr. Mihai Berteanu, citat în comunicat.
Spre deosebire de serviciul conex, serviciile efectuate în ambulatoriu de medicul specialist de MFR, inclusiv ședințele de kinetoterapie, sunt toate validate și semnate cu semnătura electronică a medicului și cu cardul de sănătate al pacientului exact în momentul în care sunt efectuate, potrivit societății.
Kinetoterapia, respectiv utilizarea exercițiului fizic terapeutic în scopul refacerii funcțiilor pierdute din cauza bolilor, face parte din mijloacele terapeutice utilizate de specialitatea Medicină Fizică și de Reabilitare (MFR), alături de o multitudine de alte aplicații de agenți fizici terapeutici.
Aplicarea acestor agenți este un act medical și se face conform unei prescripții medicale complexe, individualizate, în funcție de patologie și de afecțiunile asociate, argumentează societatea.
Evaluarea clinică și funcțională a fiecărui pacient, precum și monitorizarea efectelor este esențială pentru a atinge obiectivele terapeutice și a evita contraindicațiile și efectele adverse.
Toate serviciile medicale amintite (evaluare clinică și funcțională, prescripția unui plan terapeutic individualizat, aplicarea acestui plan, monitorizarea efectelor, adaptarea și progresia intervențiilor terapeutice) sunt asigurate prin sistemul asigurărilor de sănătate din România și sunt aplicate de o echipă multiprofesională, din care face parte kinetoterapeutul/fizioterapeutul, mai arată Societatea Română de Reabilitare Medicală.
Niciun comentariu!
Poți adăuga unul pentru a porni o conversație.