Articol susținut de Sanador -
Prevenția și tratamentul celor mai frecvente afecțiuni din sezonul cald, la SANADOR

<div class="supratitlu">Articol susținut de Sanador - </div>Prevenția și tratamentul celor mai frecvente afecțiuni din sezonul cald, la SANADOR
august 11 12:45 2023
Articol scris de:
Timp citire articol: 6 minut(e)

Perioada estivală este așteptată cu nerăbdare, fiind asociată cu concediul, cu momentele de relaxare la malul mării sau la munte, precum și cu plimbările în aer liber. Cu toate acestea, expunerea prelungită la soare în timpul verii poate duce la probleme precum arsuri solare, hipertermie sau insolație.

De asemenea, contactul cu apa sărată poate genera reacții alergice, iar utilizarea piscinelor este asociată în unele cazuri cu un risc mai mare de a contacta o infecție. În plus, în timpul călătoriilor se pot produce schimbări în obiceiurile alimentare, iar consumul de alimente provenite din surse nesigure poate crește riscul de gastroenterite.

În situații în care pacientul manifestă semne și simptome precum febră, tahicardie, valori tensionale crescute, slăbiciune, letargie, înroșirea feței și a corpului, este recomandat ca acesta să solicite asistență medicală de urgență sau să se prezinte la cea mai apropiată unitate spitalicească. Prezentarea la medic este indicată și în caz de diaree acută, durere abdominală, crampe, greață, vărsături, febră mare. Astfel de manifestări clinice ar putea indica o gastroenterită, întâlnită frecvent vara.

În cazul unei urgențe de sezon, este bine de știut că Spitalul Clinic SANADOR este singurul spital privat din București care dispune de un Compartiment de Primiri Urgențe (CPU), ce poate asigura atât asistență medicală de urgență cât și transport specializat, Departamentul de Urgență din cadrul spitalului având în componență și un Serviciu de Ambulanță, cu dispecerat propriu. Prin intermediul acestui serviciu se poate acorda asistență medicală de urgență prespitalicească în București și în țară.

Reguli de prevenție pentru o vacanță fără griji

Înainte de a pleca în vacanță, specialiștii recomandă să nu uităm de produsele de protecție solară. Expunerile la temperaturi foarte ridicate, urmate de arsuri solare, produc modificări la nivelul AND-ului celular, ce pot deveni ireversibile la un moment dat și pot duce la apariția cancerului de piele.

De asemenea, expunerea prelungită la acțiunea razelor solare poate duce la epuizare termică, hipertermie sau insolație. Pentru a combate efectele nedorite ale caniculei asupra stării de sănătate, expunerea la soare în intervalul orar 11.00-17.00 trebuie evitată, vestimentația trebuie să fie lejeră, confecționată din in sau bumbac, în culori deschise, iar pielea trebuie protejată cu creme cu factor ridicat de protecție solară.

În zilele caniculare trebuie evitată efectuarea de exerciții fizice intense, care pot duce la deshidratare. Asigurarea unei hidratări adecvate devine esențială în zilele toride pentru a preveni dezechilibrele generate de transpirația excesivă. Se recomandă odihna în locuri răcoroase, umbrite, și stropirea corpului cu apă. Totuși, trebuie avut în vedere că un contact brusc al corpului încins cu apa rece poate duce la șoc termic și prezintă un risc major.

În ceea ce privește gastroenteritele, trebuie ținut cont că infecția este transmisă deseori pe cale fecal-orală, atunci când o persoană infectată manevrează mâncarea fără a se fi spălat corespunzător pe mâini. De aceea, este recomandată evitarea locurilor supraaglomerate, iar igiena mâinilor trebuie să fie una riguroasă.

Când se impune prezentarea la serviciul medical de urgență

Expunerea prelungită la soare, traumatismele mecanice cauzate de zgârieturi, contactul cu nisipul sau pietrișul, purtarea unui rucsac, participarea la sporturi nautice sunt factori de risc care pot cauza leziuni la nivelul alunițelor. De aceea, alunițele trebuie verificate atât înainte de concediu, cât și după, printr-un control dermatologic, în cadrul căruia se poate efectua și o dermatoscopie. În plus, la orice modificare de dimensiune sau culoare sau la apariția sângerării, se recomandă prezentarea urgentă la medic.

În privința arsurilor solare, trebuie avut în vedere că există câteva semne care te pot trimite de pe plajă direct la medic. De asemenea, din cauza expunerii prelungite la soare în zilele toride, pot să apară hipertermia și insolația. Hipertermia se manifestă prin transpirații excesive, slăbiciune, greață, vărsături, amețeli și lipotimie (leșin), migrene, sete intensă, tulburări ale ritmului cardiac, precum și la intensificarea simptomatologiei unor boli preexistente (hipertensiune arterială, diabet zaharat, astm bronșic etc.), ceea ce impune un control medical de urgență. Pe de altă parte, insolația se manifestă prin febră foarte mare, uneori peste 40°C, cefalee, greață, amețeli, puls accelerat, precum și posibile semne de afectare a sistemului nervos central – tulburări de echilibru, delir și chiar convulsii, pentru care va fi, de asemenea, necesară prezentarea în urgență.

Alte semnale de alarmă pentru prezentarea rapidă la medic ar fi și cele legate de enterită (greață, febră, vărsături, crampe, diaree, deshidratare). În gastroenterita de cauză bacteriană, precum infecția cu sallmonela, febra înaltă și scaunele apoase cu sânge sunt deseori întâlnite. Netratată, aceasta poate duce la apariția semnelor de deshidratare severă, precum starea de oboseală accentuată, setea intensă, senzația de gură uscată, crampele musculare, stări de amețeală și confuzie, ceea ce face imperios necesară prezentare la un serviciu de urgență.

Cum se tratează urgențele din sezonul estival

După o arsură solară, tratamentul se va concentra pe ameliorarea simptomelor. Medicul urgentist va administra medicație antialgică și antipiretică, pentru ameliorarea durerilor de la nivelul pielii, a cefaleei, precum și pentru scăderea febrei. De asemenea, se va urmări înlocuirea lichidelor pierdute și prevenirea deshidratării, iar pacientul va fi sfătuit să evite expunerile la soare până la vindecarea arsurilor. Pe arsuri se vor aplica diferite unguente care ajută la refacerea țesutului și se vor lua măsuri pentru a evita suprainfectarea.

Dacă o persoană prezintă simptome de insolație, este importat să cerem imediat ajutor de urgență. Până la sosirea ambulanței putem recurge la măsurile de prim ajutor pentru insolație. În cazul enteritelor, în mod obișnuit, majoritate pacienților se recuperează în câteva zile fără tratament specific. Prevenirea deshidratării, printr-un aport adecvat de lichide, poate ajuta un pacient cu enterită bacteriană, însă, dacă deshidratarea este severă, atunci poate fi necesară asistența medicală de urgență, pentru administrarea de lichide intravenos. Tratamentul medicamentos recomandat de specialist poate include antidiareice, dar și antibiotice țintit, în funcție de rezultatele furnizate de antibiogramă, pentru a elimina bacteriile care au generat infecția.

Pacienții cu afecțiuni apărute în sezonul estival pot apela la Compartimentul de Urgență CPU) al Spitalului Clinic SANADOR, îngrijirile medicale de urgență fiind asigurate de o echipă de medici urgentiști foarte bine pregătiți, care au acces 24 de ore din 24 la investigații imagistice complexe: RMN 3 Tesla, CT 128 slice, radiologie digitală, ecografii, precum și la analize medicale, inclusiv în urgență, la patul bolnavului, cu ajutorul laboratorului tip point-of-care din CPU. Datorită celor 21 de linii de gardă disponibile nonstop, pacienții beneficiază de consulturi interdisciplinare sau, după caz, de internare în spital.

  Citește mai multe despre:
  Categorii:
scrie un comentariu

0 Comentarii

Adaugă un comentariu