Era inevitabil, spun medicii care au atras atenţia încă de săptămâna trecută că este o chestiune de zile până va apărea primul caz de infecţie cu varianta Omicron în România. Avem deja 2 cazuri cu varianta Omicron a virusului SARS-CoV-2, confirmate în România de Ministerul Sănătăţii. ,,Acum, că Omicron e aici, nu putem decât să dăm piept cu el. Unii la propriu. Sper că majoritatea la figurat”, atrage atenţia dr. Gabriel Diaconu, medic psihiatru care îi îndeamnă pe români să respecte Decalogul măsurilor de Prevenţie împotriva COVID-19.
Ieri după-amiază, Institutul National de Sănătate Publică a primit rezultatul primelor secvenţieri efectuate la Institutul National de Cercetare Medico-Militară Cantacuzino Bucureşti care au confirmat prezenţa noii tulpini Omicron la doi dintre pasagerii cursei din Africa de Sud care a aterizat la Bucureşti în data de 30 noiembrie 2021.
Românii care s-au infectat cu Omicron sunt o femeie în vârstă de 48 de ani din judeţul Braşov şi un bărbat în vârstă de 59 de ani din judeţul Vaslui, ambii izolaţi la domiciliu şi asimptomatici.
Ministerul Sănătăţii a anunţat că se aşteaptă rezultatul secvenţierii probei recoltate de la sportivul din Baia Mare. ,,Precizăm că persoana depistată pozitiv care a fost în cursa aeriană din Maroc este confirmată cu varianta Delta a SARS CoV-2”, a precizat Ministerul Sănătăţii.
Dr. Gabriel Diaconu, medic psihiatru, a declarat la aflarea veştii că au apărut primele cazuri cu Omicron în România că oamenii cer nişte lucruri clare care să îi apere de iminenta răspândire a noii tulpini de coronavirus.
,,Acum, că Omicron e aici, nu putem decât să dăm piept cu el. Unii la propriu. Sper că majoritatea la figurat”, a scris medicul pe pagina sa de facebook, insistând asupra celor 10 măsuri de protecţie împotriva COVID-19, subliniind că Omicron e de 10 ori mai contagios decât Delta.
Iată Decalogul măsurilor de Prevenţie împotriva COVID-19
- Vaccinează-te. Toate datele pe care le avem până acum privind vaccinurile arată protecţie în faţa formelor complicate, ori fatale, de boală. Vaccinează-te cât de curând. Ieri, dacă se poate.
- Indiferent dacă eşti vaccinat sau nu, evită aglomeraţia: mall-uri, transport public, şi pentru că vin sărbătorile de iarnă, petrecerile. Omicron e de 10 ori mai contagios decât Delta. Drept urmare şansele să intri în contact cu el la un ceai cu prietenii sunt spre 100%.
- Poartă mască medicală, ffp2 sau ffp3, de fiecare dată când ieşi din casă. Cel mai decent studiu, făcut de cei de la Institutul Max Planck, arată că rata de transmitere între două persoane care poartă mască e de 1 la 1000 de cazuri. Dacă doar unul poartă mască, e de 1%. Dacă niciunul nu poartă mască, vezi mai sus.
- Respectă clara igienă a mâinilor. Acasă cu apă şi săpun, înafara casei cu un dezinfectat de mâini.
- Dacă ai orice simptom, de răceală obişnuită, testează-te. E urgent. Testele rapide funcţionează şi pe Omicron. Dacă primul test e negativ, repetă testul la 48 de ore. Chiar dacă ai două teste negative succesive, dacă ai febră mare sau tuse seacă, serioasă, fă-ţi în a 4-a zi un RT-PCR.
- Indiferent de testare, izolează-te la domiciliu pentru minim 7-10 zile. Ia legătura cu medicul de familie. Discută cu el de folosirea unui antiviral de sinteză, în caz că eşti testat pozitiv.
- Monitorizează la 12 ore temperatura şi saturaţia în oxigen. Temperaturi peste 38.5 grade care nu cedează la antitermic sunt îngrijorătoare. Scăderea saturaţiei în oxigen la 90% este critică. Foloseşte un termometru/ pulsoximetru de calitate (standard medical)
- Evită tratamentele pentru care nu există dovezi. Includ aici arbidol sau, şi mai rău, ivermectina. NU te trata după ureche.
- Folosirea aspirinei e inutilă. Medicul de familie îţi va recomanda analize şi, ori radiografie la plămâni, ori CT de torace. În funcţie de analize poţi primi, sau nu, corticosteroizi ori anticoagulant, ori amândouă.
- NU evita spitalul, dacă lucrurile nu merg bine. La spital poţi fi evaluat amănunţit. Poţi primi tratamente care nu sunt disponibile ambulator. Acasă mortalitatea e peste 70% în cazurile complicate. La spital, până şi cazurile extrem de grave au mortalitate în jur de 40%. Drept urmare îţi dublezi şansele la viaţă dacă mergi, sau îţi scrii soarta dacă nu mergi.
- Nu-ţi pierde, nicidecum, speranţa ori luciditatea. Dacă eşti speriat poţi discuta cu medicul de familie sau cu un psiholog. Dacă nu dormi, sau ai atacuri de panică, discută cu un psihiatru.
,,Acesta este Decalogul măsurilor de Prevenţie împotriva COVID-19. Respectă asta, şi ajută-i şi pe cei din jur să respecte, şi lucrurile vor fi bine. Noi, medicii, vom lupta până la ultima suflare pentru viaţă. Măcar dacă jumătate ar face măcar pe jumătate la fel, şi vom izbândi”, a spus dr. Gabriel Diaconu.