Primele date din Africa de Sud sugerează că varianta omicron creşte de 3 ori riscul de reinfectare la persoanele care au avut Covid-19

Primele date din Africa de Sud sugerează că varianta omicron creşte de 3 ori riscul de reinfectare la persoanele care au avut Covid-19

Varianta omicron a virusului SARS-CoV-2 creşte de trei ori riscul de reinfectare la persoanele care au avut Covid-19, sugerează primele date din Africa de Sud, ţara care înregistrează cel mai mare număr de cazuri de infectare cu noua tulpină. 

Datele sunt preliminare şi au fost prezentate de Institutul Naţional de Boli Transmisibile (NICD) din Africa de Sud, furnizând "dovezi epidemiologice privind capacitatea variantei omicron de a evada imunităţii oferite de o infecţie anterioară".

"Credem că o infectare anterioară nu oferă protecţie împotriva variantei omicron", a declarat Anne von Gottberg, expert în cadrul NICD, citată de The Guardian.

Chiar dacă este vorba de cercetări preliminare, medicii din Africa de Sud au observat o creştere a ratei de reinfectare asociate variantei omicron comparativ cu ratele de reinfectare din valurile anterioare.

Experţii sud-africani se aştepată la o creştere exponenţială a numărului de cazuri noi de covid-19 în toate provinciile ţării. În privinţa eficacităţii vaccinurilor împotriva variantei omicron, datele nu sunt deocamdată concludente, însă unii experţi consideră că serurile actuale ar putea oferi o anumită protecţie.

"Credem că vaccinurile vor proteja, totuşi, împotriva formelor severe de boală. Vaccinurile au reuşit întotdeauna să protejeze împotriva formelor grave de boală, spitalizării şi decesului", a menţionat Anne von Gottberg.

Experţii NICD au mai arătat că datele iniţiale disponibile sugerează că varianta omicron ar putea provoca forme mai puţin severe de Covid-19 comparativ cu tulpinile anterioare ale SARS-CoV-2.

Astfel, medicii din provincia Gauteng, cea mai afectată de infecţiile cu varianta omicron, au indicat că pacienţii infectaţi au în general simptome similare gripei, precum tuse seacă, ce pot fi tratate la domiciliu.

Totuşi, datele ar putea fi afectate de faptul că primele cazuri de infecţie cu varianta omicron au fost identificate în general la persoane tinere, cu risc mai scăzut de a dezvolta forme severe de Covid-19.

Varianta omicron a generat o creştere exponenţială a numărului de cazuri noi de covid-19 în Africa de Sud. Astfel, la mijlocul lunii noiembrie, Africa de Sud înregistra circa 300 de cazuri noi pe zi, în timp ce miercuri au fost raportate 8.561 de noi cazuri.

Varianta omicron, identificată pentru prima dată în Botswana în 11 noiembrie, a devenit a cincea inclusă în categoria “de îngrijorare” de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Anterior, potrivit clasificărilor OMS, existau patru variante “de îngrijorare” – alfa, beta, gama şi delta – şi două variante “de interes” – lambda şi miu.

viewscnt