Categorii: Știri

Primele date din Africa de Sud sugerează că varianta omicron crește de 3 ori riscul de reinfectare la persoanele care au avut Covid-19

Timp citire articol: 2 minut(e)

Varianta omicron a virusului SARS-CoV-2 crește de trei ori riscul de reinfectare la persoanele care au avut Covid-19, sugerează primele date din Africa de Sud, țara care înregistrează cel mai mare număr de cazuri de infectare cu noua tulpină.

Datele sunt preliminare și au fost prezentate de Institutul Național de Boli Transmisibile (NICD) din Africa de Sud, furnizând “dovezi epidemiologice privind capacitatea variantei omicron de a evada imunității oferite de o infecție anterioară”.

“Credem că o infectare anterioară nu oferă protecție împotriva variantei omicron”, a declarat Anne von Gottberg, expert în cadrul NICD, citată de The Guardian.

Chiar dacă este vorba de cercetări preliminare, medicii din Africa de Sud au observat o creștere a ratei de reinfectare asociate variantei omicron comparativ cu ratele de reinfectare din valurile anterioare.

Experții sud-africani se aștepată la o creștere exponențială a numărului de cazuri noi de covid-19 în toate provinciile țării. În privința eficacității vaccinurilor împotriva variantei omicron, datele nu sunt deocamdată concludente, însă unii experți consideră că serurile actuale ar putea oferi o anumită protecție.

“Credem că vaccinurile vor proteja, totuși, împotriva formelor severe de boală. Vaccinurile au reușit întotdeauna să protejeze împotriva formelor grave de boală, spitalizării și decesului”, a menționat Anne von Gottberg.

Experții NICD au mai arătat că datele inițiale disponibile sugerează că varianta omicron ar putea provoca forme mai puțin severe de Covid-19 comparativ cu tulpinile anterioare ale SARS-CoV-2.

Astfel, medicii din provincia Gauteng, cea mai afectată de infecțiile cu varianta omicron, au indicat că pacienții infectați au în general simptome similare gripei, precum tuse seacă, ce pot fi tratate la domiciliu.

Totuși, datele ar putea fi afectate de faptul că primele cazuri de infecție cu varianta omicron au fost identificate în general la persoane tinere, cu risc mai scăzut de a dezvolta forme severe de Covid-19.

Varianta omicron a generat o creștere exponențială a numărului de cazuri noi de covid-19 în Africa de Sud. Astfel, la mijlocul lunii noiembrie, Africa de Sud înregistra circa 300 de cazuri noi pe zi, în timp ce miercuri au fost raportate 8.561 de noi cazuri.

Varianta omicron, identificată pentru prima dată în Botswana în 11 noiembrie, a devenit a cincea inclusă în categoria “de îngrijorare” de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Anterior, potrivit clasificărilor OMS, existau patru variante “de îngrijorare” – alfa, beta, gama și delta – și două variante “de interes” – lambda și miu.

SM

Articole recente

Reușită în domeniul bolilor neuronale motorii: Un test poate detecta semnele bolii înainte de apariția simptomelor

A fost descoperită o tehnică care identifică semnele bolilor neuronale motorii (MND) la oameni mai devreme decât testele actuale. Metoda…

28 martie 2024 15:40

Medicamente populare pentru ADHD pot afecta sănătatea inimii, sugerează un studiu

Tulburarea de deficit de atenție și hiperactivitate (ADHD) este caracterizată prin tipare persistente de neatenție, hiperactivitate și impulsivitate, care pot…

28 martie 2024 14:32

Guvernul aprobă un program de investiții în spitale publice de 2,7 miliarde euro până în 2031. Ce lucrări pot fi finanțate

Guvernul va demara un program de investiții în spitale publice în valoare de 13,25 miliarde lei (2,7 miliarde euro, la…

28 martie 2024 14:02

Controale medicale gratuite pentru peste o mie de persoane din mediul rural

Pentru al treilea an consecutiv, în perioada martie – iunie, peste o mie de persoane din mediul rural vor beneficia…

28 martie 2024 13:51

Unitățile de primire urgențe vor fi dotate cu echipamente de telemedicină de ultimă generație

Ministerul Sănătății a finalizat licitația internațională pentru achiziția de echipamente pentru sistemul național de telemedicină de urgență. Contractul de instalare…

28 martie 2024 13:40

Primul tratament pe bază de minerale pentru o boală foarte răspândită, descoperit de oamenii de știință

Un progres semnificativ reușit de oamenii de știință americani care au descoperit primul tratament pe bază de minerale, folosind structura…

28 martie 2024 13:30

Guvernul a aprobat modificări în programul național de screening pentru boli cronice

În România există aproape 30 de programe naționale de sănătate, finanțate de Ministerul Sănătății și de Casa Națională de Asigurări…

28 martie 2024 13:03

Avansarea cercetărilor pentru noi tratamente împotriva cancerului

Structura unei proteine, recent publicată, ar putea ajuta la explicarea modului în care funcționează unele tratamente de imunoterapie anticancer. Descrierea…

28 martie 2024 12:02

Antibiotice Iași a pus în funcțiune o centrală fotovoltaică de 2,5 MW, finanțată prin PNRR, ce va asigura peste 25% din necesarul de energie electrică

Antibiotice Iași a pus în funcțiune o centrală electrică fotovoltaică de 2,5 MW, investiție ce face parte din strategia de…

28 martie 2024 11:43