Federaţia Sanitas, una din cele două mari organizaţii sindicale care reprezintă interesele angajaţilor din sectorul public sanitar, a anunţat marţi primele acţiuni de protest din cauza reducerii veniturilor unor categorii de angajaţi de la începutul acestui an, care constau în pichetarea a trei ministere în luna martie şi în organizarea unui miting în Bucureşti în 3 aprilie.
Acţiunile au fost decise în Consiliul Naţional al Sanitas întrunit marţi.
Astfel, între 20 februarie şi 1 martie vor fi convocate comisiile de dialog social la nivelul prefecturilor judeţene şi a municipiului Bucureşti şi vor fi pichetate autorităţile locale.
Ulterior, în 6 martie va fi pichetat Ministerului Finanţelor, în 13 martie - Ministerul Sănătăţii, iar în 20 martie - Ministerul Muncii, urmând ca în 3 aprilie să fie organizat miting în Bucureşti.
Pricipalele revendicări ale federaţiei Sanitas sunt eliminarea din plafonul de 30% a indemnizaţiei de hrană şi a sporului pentru asigurarea continuităţii activităţii în unităţile sanitare şi de asistenţă socială, precum şi calcularea sporurilor şi a gărzilor la salariul de bază actual pentru toţi salariaţii.
De asemenea, sindicaliştii solicită asigurarea finanţării creşterilor salariale prin transfer de la bugetul fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate şi includerea contravalorii indemnizaţiilor pentru concediile de odihnă şi pentru concediile medicale în suma salariilor de bază.
UPDATE: Cealaltă mare federaţie din sectorul sanitar, Solidaritatea Sanitară, a decis marţi, într-o şedinţă a Consiliului de Coordonare, un calendar propriu de proteste, care include pichetarea consiliilor locale şi a prefecturilor în perioada 25-28 februarie, pichetarea Ministerului Finanţelor şi a Ministrului Muncii în aceeaşi perioadă şi declanşarea conflictului colectiv de muncă la 18 martie.
"Acţiunile menţionate la punctele 1 şi 2 vor fi declanşate în situaţia în care Guvernul nu adoptă un act normativ prin care să asigure garanţii minime pentru protecţia salariaţilor împotriva scăderii veniturilor salariale", a precizat Solidaritatea Sanitară.
Recent, federaţia Solidaritatea Sanitară a estimat că peste jumătate dintre angajaţii din sănătate din România vor suferi scăderi ale veniturilor nete în acest an comparativ cu ultimele luni ale anului trecut şi a cerut intervenţia Guvernului pentru a corecta această situaţie.