Primele vaccinuri anti-Covid-19 pentru copii ajung în România în 21 ianuarie

Primele vaccinuri anti-Covid-19 pentru copii ajung în România în 21 ianuarie
ianuarie 10 16:22 2022
Articol scris de:
Timp citire articol: 2 minut(e)

Primele vaccinuri împotriva Covid-19 pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani ajung în România în perioada 21-25 ianuarie, a anunțat luni Ministerul Sănătății. 

Tranșa cuprinde 114.000 de doze, care vor fi distribuite la centrele de vaccinare pentru administrare la copiii din grupa de vârstă 5-11 ani.

Primul vaccin împotriva Covid-19 pentru grupa de vârstă 5-11 ani a fost autorizat în Uniunea Europeană la finalul lunii noiembrie 2021.

Este vorba de vaccinul Pfizer/BioNTech, iar autorizarea este pentru o doză mai mică de vaccin la grupa de vârstă 5-11 ani, de 10 micrograme, față de 30 de micrograme la persoanele cu vârsta de cel puțin 12 ani.

La grupa de vârstă 5-11 ani vor fi administrate, ca și la celelalte grupe de vârstă, două doze de vaccin la un interval de 3 săptămâni.

Decizia de autorizare s-a realizat pe baza rezultatelor unui studiu clinic de faza a III-a. Studiul clinic, care a demarat în luna iunie, a inclus 2.268 de participanți, cărora li s-au administrat două doze de vaccin de câte 10 micrograme fiecare – o treime din doza autorizată pentru persoanele adulte.

Potrivit rezultatelor studiului clinic, prezentate în luna septembrie de Pfizer, administrarea celor două doze de vaccin a generat un nivel de anticorpi similar cu cel înregistrat la grupa de vârstă 16-25 de ani.

După doza a doua, la copiii incluși în studiul clinic s-au raportat reacții adverse similare cu cele înregistrate la alte grupe de vârstă – în principal durere la locul administrării sau febră.

În paralel, companiile derulează și un studiu clinic în care vaccinul este testat la copiii de vârstă mai mică – între 6 luni și 4 ani.

La finalul lunii mai, vaccinul împotriva Covid-19 dezvoltat de companiile Pfizer și BioNTech a primit autorizație pentru extinderea indicației terapeutice la copiii cu vârsta cuprinsă între 12 și 15 ani în Uniunea Europeană.

În SUA, vaccinarea copiilor cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani a demarat în 3 noiembrie, după autorizarea serului Pfizer/BioNTech pentru această grupă de vârstă.

  Citește mai multe despre:
  Categorii:
scrie un comentariu

0 Comentarii

Adaugă un comentariu