PRIMER cere guvernului să anuleze taxa clawback: Fabricile de medicamente din România sunt ţinta unor interese care urmăresc închiderea lor

PRIMER cere guvernului să anuleze taxa clawback: Fabricile de medicamente din România sunt ţinta unor interese care urmăresc închiderea lor

Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER) solicită Guvernului să anuleze taxa clawback prin abrogarea ordonanţei 77/2011, susţinând că fabricile de medicamente din ţară sunt ţinta unor interese care urmăresc închiderea lor.

"Fabricile de medicamente din România sunt ţinta unor interese care, prin manipularea 'taxei clawback', urmăresc închiderea lor şi dispariţia acestui sector strategic din România. Solicităm Guvernului Orban să îşi asume răspunderea şi să abroge imediat OUG 77/2011, totodată să implice serviciile statului român pentru urmărirea şi stoparea fenomenului dispariţiei medicamentelor româneşti", a menţionat patronatul, într-un comunicat.

Patronatul, care reprezintă interesele a 19 situri de fabricaţie din ţară, atrage atenţia asupra "deteriorării competitivităţii" fabricilor de medicamente care au o cotă de piaţă de sub 4%, în condiţiile în care importurile de medicamente cresc cu peste 20%.

"Stagnarea evoluţiei producătorilor de medicamente din România este efectul fiscalităţii paradoxale generate de 'taxa clawback', care s-a dublat în ultimii 4 ani, obligând siturile de fabricaţie din ţară să plătească bani pentru venituri realizate de alţi jucători din piaţa farmaceutică", a afirmat directorul executiv la PRIMER, Dragoş Damian, citat în comunicat.

Reprezentanţii PRIMER acuză că acest segment economic face obiectul unor "reglementări absurde, care denaturează competiţia liberă", ceea ce îi împiedică pe producătorii de medicamente să se dezvolte.

"A venit momentul să nu se mai tragă de timp periclitând astfel un sector economic strategic pentru orice ţară, ci să se ia măsuri serioase, asta incluzând şi o investigaţie a serviciilor statului român în acest sector. Efectul 'taxei clawback' este mai distructiv decât al OUG 114, pentru că preţurile la medicamente sunt controlate, astfel încât medicamentele fabricate în ţară sunt nerentabile", a susţinut Dragoş Damian.

“S-a demonstrat în ultimii patru ani că este falsă ipoteza conform căreia 'taxa clawback' este o sursă de venituri bugetare şi o formă de a stopa utilizarea medicamentelor scumpe, aceasta devenind de fapt o pârghie pentru închiderea fabricilor din ţară şi transformarea României într-un stat captiv importurilor”, a completat directorul PRIMER.

Duminică, Dragos Damian a afirmat, la emisiunea specială 360medical realizată la B1 TV cu ocazia Zilei Naţionale a României, că industria de medicamente trebuie declarată domeniu de importanţă strategică, în condiţiile în care România a rămas în urmă faţă de alte ţări din regiune din perspectiva exporturilor şi este nevoie de implicarea autorităţilor pentru a recupera din decalaj.

La aceeaşi emisiune, directorul general al Antibiotice Iaşi, Ioan Nani, a declarat că statul ar trebui să îi exonereze de taxa clawback, devenită o “plată absurdă”, pe producătorii de generice din România, care nu fac decât să însănătoşească piaţa medicamentelor prin practicarea unor preţuri mai mici.

Taxa clawback impusă producătorilor de medicamente a fost calculată la nivelul de 26,49% pentru trimestrul al treilea al acestui an de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), în creştere faţă de nivelul din trimestrul anterior (25,81%).

viewscnt