Primul caz din Europa cu noua variantă B.1.1.159 a SARS-CoV-2, identificată pentru prima dată în Botswana, a fost confirmat în Belgia.
Cazul de infecţie cu noua tulpină a fost confirmat la o tânără adultă nevaccinată care a dezvoltat simptome de Covid-19 la 11 zile după ce s-a întors dintr-o călătorie în Egipt, prin Turcia.
Pacienta nu a raportat vreo legătură cu Africa de Sud sau alte state din Africa australă, iar niciun membru al familiei nu are simptome de infecţie.
Potrivit medicilor, pacienta avea o încărcătură virală foarte puternică la momentul diagnosticării, în 22 noiembrie, care s-a realizat în oraşul Louvain/Leuven, potrivit ministrului Sănătăţii din Belgia, Frank Vandenbroucke.
Varianta, denumită B.1.1.529, a fost identificată prima dată în 11 noiembrie în Botswana, unde au fost secvenţiate genetic primele trei cazuri. Ulterior, varianta a fost identificată şi în Africa de Sud, Hong Kong şi Israel.
OMS a programat pentru vineri o reuniune de urgenţă a experţilor la Geneva, Elveţia, pentru a discuta despre varianta B.1.1.159.
În cadrul reuniunii, experţii vor decide dacă noua variantă trebuie desemnată ca fiind “de interes” sau “de îngrijorare”. În acest caz, experţii vor desemna o denumire oficială noii variante – cel mai probabil “niu”.
În prezent, potrivit clasificărilor OMS, există patru variante “de îngrijorare” – alfa, beta, gama şi delta – şi două variante “de interes” – lambda şi miu.
Principala sursă de îngrijorare în privinţa noii variante este numărul foarte mare de mutaţii identificate – 32 doar la nivelul proteinei Spike (S), principala ţintă a vaccinurilor anti-Covid-19 dezvoltate până acum.