Un prim caz de sindrom Guillain-Barre (SGB) asociat cu Covid-19 a fost semnalat de o echipă de medici din China la o pacientă de 61 de ani.
Sindromul Guillain-Barre este o boală rară, care determină sistemul imunitar să atace nervii. Simptomele includ slăbiciune şi furnicături la nivelul extremităţilor, dar pot progresa rapid şi în cele din urmă paraliza întregul corp.
Cauza exactă a SGB nu este clară, însă de cele mai multe ori o boală infecţioasă, precum gripa sau o infecţie respiratorie, precede apariţia simptomelor.
“SGB este o neuropatie autoimună, care poate fi declanşată de diverse infecţii. Ssingurul caz pe care l-am raportat doar sugerează o posibilă asociere între SGB şi infecţia cu SARS-CoV-2. Nu este sigur că este vorba de o relaţie de cauzalitate”, a explicat dr. Sheng Chen de la Şcoala de Medicină a Universităţii Jiao Tong din Shanghai, pentru Reuters.
Echipa dr. Chen a descris cazul pacientei care s-a prezentat la spital cu o slăbiciune acută la nivelul ambelor picioare şi oboseală severă în progresie.
Femeia călătorise la Wuhan cu câteva zile înainte, însă nu a avut simptome obişnuite pentru Covid-19, precum tuse, febră, dureri la nivelul pieptului sau diaree. Ea era afebrilă, cu saturaţie normală de oxigen. Tocmai de aceea, ea nu a fost testată pentru SARS-CoV-2 în primele zile de spitalizare.
Examenul neurologic a arătat slăbiciune simetrică şi areflexie la ambele picioare. Ulterior, în urma analizelor, pacienta a fost diagnosticată cu SGB şi apoi tratată cu imunoglobulină intravenoasă.
În a opta zi de spitalizare, pacienta a început să manifeste tuse seacă şi feberă, iar examenul CT a arătat opacităţi în “sticlă mată” la ambii plămâni.
Ulterior, pacienta a fost testată pozitiv la SARS-CoV-2 şi transferată într-o cameră izolată pentru pacienţii cu Covid-19., unde a primit tratament cu medicamente antivirale.
Pacienta şi-a revenit treptat şi a fost externată după 30 de zile de spitalizare. La externare, pacienta avea o tărie normală a muşchilor membrelor inferioare şi superioare şi reflexe normale la nivelul tendoanelor.
Pacienta nu mai avea simptome respiratorii şi a fost testată negativ la SARS-CoV-2, potrivit studiului prezentat recent în publicaţia Lancet Neurology.
“SGB asociat cu SARS-CoV-2 ar putea să urmeze modelul unui profil parainfecţios, în locul unui profil clasic post-infecţios, aşa cum s-a întâmplat în cazuri de SGB asociate cu virusul Zika. Avem nevoie de mai multe cazuri pentru a clarifica relaţia de cauzalitate între virus şi neuropatie”, menţionează autorii studiului.
Cercetătorii recomandă medicilor din zonele afectate de pandemie care au cazuri diagnosticate cu sindromul Guillain-Barre să facă pacienţilor automat teste pentru SARS-CoV-2 şi să ia măsuri de protecţie pentru personalul medical.