Primul echipament pentru colectarea de plasmă în vederea tratării pacienților cu Covid-19, instalat la Centrul de Transfuzie Sangvină București

Primul echipament pentru colectarea de plasmă în vederea tratării pacienților cu Covid-19, instalat la Centrul de Transfuzie Sangvină București
aprilie 16 17:36 2020
Articol scris de:
Timp citire articol: 3 minut(e)

Primul echipament pentru colectarea de plasmă umană în vederea tratării pacienților cu Covid-19 a fost instalat joi la Centrul de Transfuzie Sangvină București.

Echipamentul a fost donat către Ministerul Sănătății, care a semnat la finalul lunii martie protocolul de donație cu donatorul, compania Besmax Pharma Distribution.

„Este primul pas pe care-l face România pentru terapia cu plasmă de la convalescenți. Cu ajutorul acestui echipament și al kiturilor aferente, se va colecta plasmă de la pacienții deja vindecați de Covid-19, iar această plasmă va fi apoi transfuzată actualilor pacienți, pentru a-i ajuta să lupte cu boala”, a afirmat Florin Hozoc, citat într-un comunicat remis 360medical.ro.

Potrivit managerului, sistemul de sănătate din România reușește astfel să ofere tratamente de nivel mondial aproape în același timp cu sistemele de sănătate din cele mai dezvoltate țări ale lumii.

“E o dovadă clară a beneficiilor pe care le poate aduce pacienților români colaborarea dintre mediul privat și sistemul public de sănătate”, a adăugat Florin Hozoc.

În primă fază au fost donate trei echipamente de plasmafereză și a 3.000 de kituri de colectare, care pot fi folosite pentru tratamentul pacienților critici cu Covid-19 cu globuline hiperimune, derivate din plasma persoanelor vindecate după infecția cu coronavirus.

Donația va fi suplimentată, însă, prin oferirea utilizării gratuite a încă 14 echipamente similare pentru 14 județe din România. Astfel, la sfârșitul săptămânii viitoare, în 17 capitale de județ și în municipiul București se va putea efectua terapia cu plasmă de la convalescenți pentru salvarea pacienților infectați cu noul coronavirus.

Donația de joi către Centrul de Transfuzie Sanguină București s-a făcut în baza unui contract de sponsorizare, firma donatoare angajându-se să instruiască personalul din cadrul centrului și să acorde asistență tehnică pentru asigurarea funcționării permanente a echipamentului.

Pe lângă Centrul de Transfuzie Sanguină București, beneficiază de donații și centrele județene de transfuzie din Timișoara și Iași, precum și centrul județean din Piatra Neamț, unde echipamentele de plasmafereză se instalează tot în aceste zile.

Cu ajutorul echipamentelor și kiturilor donate vor putea fi oferite tratamente pentru între 4.000 și 12.000 de pacienți cu Covid-19.

ETODA, FOLOSITĂ ÎN CHINA ȘI SUA

Anunțul vine în contextul în care spitalele din New York se pregătesc să folosească derivate din sânge de la persoanele vindecate de infecția cu coronavirus pentru a-i trata pe pacienții cu forme severe de Covid-19, o metodă bazată pe anticorpi veche de peste un secol și testată deja de mai multe ori, inclusiv în perioada pandemiei de gripă spaniolă din 1918-1919.

Metoda presupune infuzii de sânge de la cei vindecați, care ar trebui să conțină anticorpi pentru coronavirus.

Această abordare a revenit din nou în atenție după ce medicii din China au folosit globuline hiperimune, derivate din plasma pacienților vindecați, pentru a-i trata pe pacienții cu coronavirus.

În 23 martie, guvernatorul statului New York, Andrew Cuomo, a anunțat un plan de a folosi plasmă pentru tratament, în condițiile în care New York-ul este unul dintre cele mai mari focare ale epuidemiei de coronavirus din SUA, cu peste 25.000 de cazuri de infecție confirmate și peste 200 de morți din cauza Covid-19.

Între timp, autoritatea de reglementare în domeniul alimentelor și medicamentelor (FDA) a aprobat folosirea plasmei la pacienți ca metodă de urgență.

De altfel, două mari spitale din New York – Mount Sinai și Albert Einstein College of Medicine – folosesc plasmă colectată de la pacienții vindecați de infecția cu coronavirus pentru a-i trata pe cei bolnavi.

scrie un comentariu

0 Comentarii

Adaugă un comentariu