Primul model preclinic umanizat pentru o boală genetică rară, reuşit de cercetători

Primul model preclinic umanizat pentru o boală genetică rară, reuşit de cercetători

Primii şoareci cu o genă umană defectă responsabilă de o boală genetică rară, numită hiperplazie congenitală a suprarenalelor (sindromul adrenogenital), au fost dezvoltaţi pentru prima dată de oamenii de ştiinţă. Realizarea, prezentată la cel de-al 25-lea Congres European de Endocrinologie, care are loc până pe 16 mai la Istanbul, poate ajuta la dezvoltarea de noi terapii pentru persoanele cu cel mai frecvent tip de hiperplazie congenitală a suprarenalelor.

Hiperplazia congenitală a suprarenalelor (CAH) este un grup de boli ereditare, care afectează aproximativ 1 din 15.000 de naşteri.

În cea mai frecventă formă, numită deficitul enzimei 21-hidroxilază, mutaţiile în gena CYP21A2 determină glandele suprarenale - o pereche de organe mici situate deasupra rinichilor - să producă niveluri scăzute de cortizol şi cantităţi excesive de hormoni androgeni, cum ar fi testosteronul.

Acest lucru duce la o pubertate timpurie la fete, care dezvoltă trăsături mai masculine, şi la diverse probleme de sănătate.

În prezent, pentru tratament se foloseşte terapia de substituţie hormonală cu steroizi, dar aceasta poate avea adesea efecte secundare dăunătoare.

În acest studiu, cercetătorii de la spitalul universitar Carl Gustav Carus din Dresda, Germania, au înlocuit gena Cyp21a1 la şoareci cu gena umană CYP21A2 purtătoare a unei mutaţii.

Oamenii de ştiinţă au descoperit că şoarecii modificaţi genetic la 20 de săptămâni aveau glandele suprarenale mărite în timp ce exprimau gena umană mutantă.

În plus, în mod similar cu boala umană, mutaţia a făcut ca atât şoarecii masculi, cât şi cei femele să aibă niveluri scăzute de corticosteron - principalul hormon de stres la şoareci, care este echivalentul cortizolului la om - şi alte dezechilibre hormonale.

Deşi există modele animale pentru hiperplazia suprarenală congenitală, acesta este primul care reproduce afecţiunea umană la şoareci şi care este capabil să supravieţuiască fără niciun tratament.

„Şoarecii noştri imită cu acurateţe simptomele observate la pacienţii umani", a declarat autorul principal Shamini Ramkumar Thirumalasetty.

„De exemplu, şoarecii mutanţi femele au şi probleme cu fertilitatea, ceea ce credem că se datorează cel mai probabil dezechilibrelor hormonale declanşate de hiperplazia suprarenală congenitală", a spus ea.

Acest model de şoarece va permite acum echipei să studieze mecanismele bolii şi să găsească cele mai eficiente tratamente.

Deşi se dezvoltă tratamente noi pentru a minimiza efectele secundare ale hormonilor steroizi, aceste medicamente nu dispun de modele in vivo eficiente pentru testarea preclinică.

„Şoarecele nostru poate servi ca model excelent pentru a testa medicamente noi şi opţiuni de tratament pentru pacienţii cu hiperplazie congenitală a suprarenalelor, cum ar fi terapiile cu celule stem, şi va facilita tranziţia de la cercetarea fundamentală la clinică" a precizat cercetătoarea.

viewscnt