Guvernul a făcut un prim pas pentru compensarea vaccinurilor pentru adulţi, măsură care s-ar putea implementa începând din 2024, potrivit ultimelor declaraţii oficiale. Pentru a simplifica procedura, vaccinurile vor fi introduse pe lista medicamentelor compensate la propunerea Comitetului Naţional de Vaccinologie şi nu prin procedura de evaluare a tehnologiilor medicale (HTA) de către Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR). O metodologie de includere în listă urmează să fie aprobată prin ordin al ministrului sănătăţii.
Măsura este cuprinsă într-o ordonanţă (nr. 21/2023) aprobată marţi în şedinţa de guvern şi publicată în Monitorul Oficial. Ordonanţa Guvernului modifică şi completează Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii.
Actul normativ prevede că în lista medicamentelor compensate se pot include şi medicamente imunologice sau care se administrează altor segmente populaţionale decât cele prevăzute în legislaţia actuală.
"Contravaloarea acestor medicamente va fi suportată de la bugetul de stat, prin transferuri către bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, prin intermediul Ministerului Sănătăţii. Costul serviciului medical de administrare va fi suportat de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătăţii alocat programelor naţionale de sănătate publică", a precizat Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), într-un comunicat.
Ordonanţa aprobată de guvern prevede că noile vaccinuri care vor fi compensate nu fac obiectul evaluării prin procedură HTA.
"Includerea sau excluderea medicamentelor (...) se realizează la propunerea Comitetului Naţional de Vaccinologie, potrivit metodologiei aprobate prin ordin al ministrului sănătăţii", prevede actul normativ.
Totuşi, pentru implementarea măsurii este nevoie de legislaţie secundară: o hotărâre de guvern care să stabilească nivelul de compensare al vaccinurilor şi un ordin al ministrului Sănătăţii care să precizeze segmentele populaţionale care beneficiază de medicamentele imunologice.
Compensarea vaccinurilor pentru adulţi este o măsură anunţată de aproape un an de ministrul Sănătăţii, prof. univ. dr. Alexandru Rafila.
În aprilie 2022, ministrul susţinea că vaccinurile pentru adulţi ar putea fi compensate din 2023 în România prin programele naţionale de sănătate, însă preciza că pentru aplicarea măsurii este nevoie de asigurarea unui buget adecvat.
Săptămâna trecută, ministrul a avansat un nou termen, menţionând că vaccinurile ar putea fi compensate pentru adulţi, în special pentru bolnavii cronici, începând din 2024.
În prezent, în România există un program naţional de vaccinare, inclus în programele naţionale de sănătate publică, finanţate din bugetul Ministerului Sănătăţii. Programul asigură, însă, doar imunizarea gratuită a copiilor împotriva mai multor afecţiuni.