Marea Britanie a detectat primul său caz de infecţie cu noua variantă mpox, mai contagioasă şi mai severă, a anunţat miercuri Agenţia britanică de Securitate Sanitară (UKHSA), adăugând că riscul pentru populaţie rămâne scăzut. O epidemie mondială de mpox, o boală care cauzează numeroase leziuni cutanate, continuă să se manifeste încă din anul 2022, dar implică o altă versiune diferită a virusului. Ambele forme pot fi transmise prin contact fizic apropiat, inclusiv prin contact sexual.
Varianta mpox clada Ib este o nouă formă a virusului care a determinat, în luna august, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) să decreteze mpox „o urgenţă de sănătate publică de interes internaţional”, cel mai înalt nivel de alertă al său, pentru a doua oară în doi ani, după ce un focar din Republica Democratică Congo (RDC) s-a răspândit în ţările vecine din Africa.
Cazul, identificat la un pacient care a călătorit în ţările afectate din Africa, a fost detectat la Londra şi persoana a fost transferată la un spital de specialitate, a precizat Agenţia de sănătate britanică.
Contactele apropiate ale cazului sunt monitorizate de UKHSA şi de organizaţiile partenere, a adăugat agenţia britanică, indicând că li se vor oferi teste şi vaccinări, după caz, precum şi îngrijiri suplimentare în cazul în care sunt testate pozitiv sau prezintă simptome.
Mai multe epidemii de mpox, cunoscută anterior ca „variola maimuţei”, sunt în prezent active în RDC şi, într-o măsură mai mică, în câteva ţări vecine. Ele sunt alimentate de două versiuni diferite ale virusului mpox, clada I, care circulă de decenii, şi clada Ib, o variantă nouă, mai puţin studiată, mai contagioasă şi mai severă, care îngrijorează comunitatea internaţională.
Aceasta din urmă a fost identificată pentru prima dată în Europa, în luna august, în Suedia, la un turist care venea din Africa. Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC) a ridicat atunci nivelul de alertă de risc pentru mpox şi a cerut ţărilor să menţină un nivel ridicat de conştientizare în rândul călătorilor care provin din zonele afectate.
Agenţia europeană a declarat anterior că, în prezent, există un risc „moderat”, faţă de „scăzut” anterior, pentru populaţie în general şi pentru călători, pentru o infecţie cu mpox.
Al doilea caz de infecţie cu noua variantă mpox în Europa a fost identificat pe 18 octombrie în Germania. Institutul Robert Koch (RKI) pentru sănătate publică din această ţară a precizat atunci că infecţia cauzată de noua variantă a fost dobândită în străinătate, menţionând că a fost necesar un contact fizic apropiat pentru transmitere, şi a indicat că riscul pentru populaţie este scăzut.
O epidemie mondială de mpox, o boală care cauzează numeroase leziuni cutanate, continuă să se manifeste încă din anul 2022, dar implică o altă versiune diferită a virusului, clada II.
Au fost raportate cazuri de mpox clada Ib în Burundi, Rwanda, Uganda, Kenya, Suedia, India şi Germania, precum şi în Congo. Aceasta este o formă diferită a virusului din clada II, care s-a răspândit la nivel mondial în 2022, în mare parte în rândul bărbaţilor care fac sex cu bărbaţi.
Noua variantă de mpox se transmite în principal de la om la om.
Cunoscută anterior sub numele de variola maimuţei, mpox este o boală virală care se răspândeşte de la animale la om, însă se poate transmite şi prin contact fizic direct cu o persoană infectată cu acest virus. Infecţia declanşează simptome uşoare, similare gripei, dar şi apariţia unor leziuni cutanate purulente, şi în cazurile mai grave poate fi mortală.
Conform celor mai recente cifre ale OMS anul acesta s-au înregistrat în Africa peste 44.000 de cazuri confirmate şi suspectate de mpox şi peste 1.000 de decese, majoritatea în Congo.
OMS listează încă două teste de diagnosticare a mpox pentru utilizare de urgenţă
OMS a declarat miercuri că a listat alte două teste de diagnostic in vitro pentru mpox pentru utilizare de urgenţă.
Xpert Mpox, un test PCR în timp real fabricat de Cepheid, a fost adăugat în cadrul procedurii de listare pentru utilizare de urgenţă (EUL) pe 25 octombrie, a declarat OMS.
Organizaţia a inclus, de asemenea, o altă opţiune, testul cobas MPXV, care utilizează tehnologia PCR pentru a detecta ADN din virusul mpox, dezvoltat de Roche Molecular Systems, la 14 octombrie.
Primul test de diagnosticare a mpox pentru utilizare de urgenţă, a fost aprobat pe 3 octombrie într-un efort al agenţiei de a consolida capacităţile de testare în ţările care se confruntă cu focare ale bolii.
Procedura EUL este o evaluare bazată pe riscuri a vaccinurilor, testelor şi tratamentelor nelicenţiate pentru a accelera disponibilitatea acestora în timpul urgenţelor de sănătate publică.
OMS a declarat că poartă discuţii şi cu alţi producători pentru a extinde disponibilitatea instrumentelor de diagnosticare mpox.
Citeşte şi:
Cum se pregăteşte România pentru a face faţă răspândirii noii tulpini a mpox